1MDB Mulakan Permohonan Untuk Bandar Malaysia - Semasa | mStar

1MDB Mulakan Permohonan Untuk Bandar Malaysia

KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Bhd (1MDB) merancang memulakan proses Permohonan Cadangan untuk anak syarikatnya, Bandar Malaysia Sdn Bhd, memilih pelabur ekuiti yang berkelayakan sebagai rakan usaha sama dalam pembangunan keseluruhan Bandar Malaysia.

"Kami memohon pelabur ekuiti berkelayakan yang sesuai untuk menyatakan minat mereka dengan menandatangani perjanjian kerahsiaan bersama 1MDB bagi memudahkan perkongsian maklumat awal," kata Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan Arul Kanda dalam satu kenyataan, Jumaat.

Terletak di Sungei Besi, Bandar Malaysia seluas 200 hektar (495 ekar), dengan pembangunan bandar bercampur, dijangka menjadi pemangkin transformasi Greater Kuala Lumpur.

Pembangunan itu akan menjadi gerbang Kuala Lumpur untuk kereta api berkelajuan tinggi ke Singapura dan menjadi hab pengangkutan berpusat dalam bandar raya menerusi Jajaran Mass Rapid Transit 2 dan 3, Komuter KTM, Express Rail Link, dan akses masa depan ke 12 lebuh raya utama.

Arul berkata bagi memindahkan kemudahan sedia ada di tapak berkenaan, 1MDB kini bertanggungjawab menyediakan lapan balai polis dan kem tentera baharu yang dibina di seluruh negara.

"1MDB menyumbang RM1.6 bilion untuk kos pemindahan daripada RM2.7 bilion kontrak pembinaan.

"Projek pembinaan kem-kem baharu ini berjalan lancar dan akan diserahkan pada 1 Jan, 2017, hasil kecekapan kontraktor kami, Perbadanan Perwira Hartanah Malaysia, anak syarikat milik penuh Lembaga Tabung Angkatan Tentera," katanya.

1MDB ialah syarikat pembangunan strategik milik penuh kerajaan. Ia melaksanakan inisiatif dipacu pasaran bagi membantu mentransformasikan Malaysia sebagai ekonomi pesat berkembang, berdaya saing tinggi, terangkum dan mampan.-- Bernama


1MDB , Bandar Malaysia , Arul Kanda

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?