Tidak Perlu Tukar Sistem Pemilihan PM - Liow - Semasa | mStar

Tidak Perlu Tukar Sistem Pemilihan PM - Liow

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri harus dipilih menggunakan sistem sedia ada dan bukan dengan pemilihan langsung, kata Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai.

"Sistem semasa adalah telus dan baik, di mana Ahli Parlimen (MP) memilih Perdana Menteri," katanya yang tidak bersetuju cadangan veteran Umno Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah bahawa jawatan Perdana Menteri harus dipilih secara terus melalui  pilihan raya langsung.

Liow berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis penutup program orientasi untuk ahli-ahli parti baru di Wisma MCA di sini pada Ahad.

Liow, yang juga Menteri Pengangkutan, berkata Malaysia mengamalkan sistem Westminster, di mana rakyat memilih wakil rakyat mereka yang seterusnya akan melantik Perdana Menteri.

Beliau bagaimanapun menyokong langkah untuk "peremajaan dalaman" Barisan Nasional supaya ia boleh menjadi lebih inklusif daripada semua kaum.

Dilaporkan bahawa Tengku Razaleigh telah mencadangkan kepada Malaysia untuk mempertimbangkan sistem lain dalam memilih Perdana Menteri, seperti menggunakan pilihan raya langsung.

Beliau berkata sistem Westminster negara yang diwarisi daripada British mungkin tidak relevan kerana rakyat Malaysia telah berubah.

Dalam perkembangan lain, Liow berkata MCA berharap untuk merekrut 1,300 ahli baru berumur 45 tahun ke bawah.

"Kami akan mempunyai 15 lebih pemacu pengambilan ahli baru," katanya, sambil menambah seramai 512 ahli baharu belia menyertai program orientasi.

Liow berharap lebih ramai golongan muda Malaysia akan menyertai MCA.
PM , Liow Tiong Lai

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel