K'jaan Komited Bantu Wanita Berjaya Dalam Bidang Keusahawanan - Najib

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan terus membantu dan membimbing golongan wanita negara ini untuk berjaya dalam bidang keusahawanan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata komitmen kerajaan itu telah diterjemahkan melalui pelbagai polisi pembangunan negara seperti dalam Bajet 2015 dan Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) yang dibentangkan di Parlimen pada 21 Mei lepas.

Katanya, antara sasaran dalam memartabatkan wanita dalam ekonomi ialah memastikan penglibatan wanita sebagai pembuat keputusan dalam bidang korporat mencapai 30 peratus, dan di sektor awam, wanita yang berpangkat Jusa C ke atas telah melepasi 35 peratus. 

"Kita akan terus bantu wanita kerana wanita penting untuk masa depan  negara kita," katanya semasa merasmikan Pasarnita di sebuah pusat beli-belah terkenal di sini, Ahad.

Turut hadir isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Penasihat Pembangunan Keusahawanan dan Ikhtisas Wanita di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Najib, yang menyifatkan usahawan wanita sebagai golongan yang tekun dan beramanah, dan untuk itu bimbingan dan galakan harus diberikan bagi melonjakkan mereka ke kejayaan yang lebih tinggi.

Beliau juga turut menggesa usahawan wanita untuk mengoptima kecanggihan kemudahan teknologi maklumat untuk memajukan perniagaan mereka, termasuk menebusi pasaran di luar negara.

Mengambil contoh seorang usahawan rumpai air wanita di Semporna, Sabah yang sebelum ini hanya menperoleh beberapa ratus ringgit sebulan, tetapi kini mampu meraih RM30,000 sebulan setelah memasarkan produknya dalam talian, katanya.

Pada majlis itu, Najib turut mengumumkan tapak kekal khusus untuk usahawan Pasarnita berniaga yang akan terletak di tempat letak kereta Bukit Nenas di Jalan Ampang di sini. 

Tapak itu akan menyediakan platform kepada golongan usahawan wanita bagi mempamer dan menjual produk-produk mereka, di samping melebarkan jaringan
perniagaan masing-masing.

"Ini merupakan tapak pertama dan banyak lagi tempat seperti 'foodcourts' (medan selera) dapat disediakan sebagai tempat untuk wanita berniaga.

"Malah saya dapat bayangkan stesyen MRT bila siap nanti, kita akan sediakan tempat. Malah terminal rel berkelajuan tinggi pun, mesti ada sudut untuk wanita berniaga.  

"Inilah harapan saya supaya kita boleh bantu wanita berjaya," katanya.

Pada majlis tersebut, Najib turut menyaksikan upacara menandatangani memorandum persefahaman antara wakil Pasarnita dan Persekutuan Rantaian Runcit Francais (ARFF) ASEAN dengan  Pasarnita yang diwakili pengerusinya, Datin Paduka Datuk Nor Hayati Tan Sri Onn dan wakil persekutuan itu, Prof Datuk Dr Jayles Yeoh.

Selain itu, beberapa wakil Pasarnita juga turut menandatangani memorandum persefahaman dengan Global Network Sdn. Bhd., CNL Global Network Sdn. Bhd dan Malaysia South Asia Chamber of Commerce.

Pasarnita merupakan inisiatif Pejabat Penasihat Pembangunan Keusahawanan dan Iktisas Wanita (KIW) dan diwujudkan tahun lepas bagi menyediakan platform untuk membantu melahirkan lebih banyak usahawan wanita.

Pada mulanya, Pasarnita menggunakan konsep 'car boot sale' di mana para usahawan hanya perlu menggunakan kenderaan mereka untuk mempamerkan hasil jualan.

Selepas mendapat sambutan menggalakkan, penganjur membuat keputusan untuk menjadikan pusat-pusat beli-belah terkemuka sebagai tempat sementara tapak
perniagaan. 

Antara barang-barang yang sering menjadi bahan jualan ialah produk kecantikan, pakaian, barang perhiasan, hinggalah ke produk makanan seperti kuih-muih.

Pasarnita kali ini, diadakan di pusat beli-belah Berjaya Times Square di sini selama tiga hari berakhir pada Ahad.
-- BERNAMA

PM, Najib Tun Razak

Artikel Sebelum

Lelaki Maut Digilis Lori

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain