Dua Maut Ketika Pergi-Balik Kerja Setiap Hari - Semasa | mStar

Dua Maut Ketika Pergi-Balik Kerja Setiap Hari

SEPANG: Sebanyak dua daripada tiga kematian berkaitan pekerjaan yang dicatatkan di negara ini setiap hari melibatkan kes kemalangan maut ketika pergi atau pulang dari tempat kerja, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Richard Riot Jaem.

Beliau berkata pada tahun lepas sebanyak 933 kematian berkaitan pekerjaan direkodkan dengan 646 daripadanya adalah akibat kemalangan jalan raya yang kebanyakannya berlaku sekitar lima kilometer dari tempat kerja.

Katanya kajian Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) mendapati 76.9 peratus kemalangan perjalanan melibatkan motosikal dan sering terjadi pada waktu kerja syif pagi iaitu 68.8 peratus.

Riot berkata secara keseluruhannya terdapat 28,037 kes kemalangan ketika pergi dan balik kerja pada 2014, meningkat 62 peratus berbanding 10 tahun lepas iaitu 17,297.

"Antara punca kemalangan yang dikenal pasti adalah seperti pengurusan masa, sikap tergesa-gesa, kelesuan, kurang tumpuan, ketidakstabilan kenderaan dan juga pemakaian yang samar semasa menunggang motosikal," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Perjalanan Selamat Peringkat Kebangsaan Perkeso 2015 dengan kerjasama Malaysia Airports Holdings Berhad, di sini, Selasa.

Riot berkata kempen bertemakan 'Janji Selamat Pergi Balik Kerja' itu memberi fokus kepada pekerja yang menunggang motosikal ke tempat kerja sebagai kumpulan sasaran utama.

Menurutnya kempen itu menyasarkan lebih 200 program advokasi, 100 program menunggang motosikal secara selamat serta pemberian topi keledar dan pelekat keselamatan yang akan dilaksanakan oleh majikan-majikan terpilih di seluruh negara.

Katanya, walaupun usaha mengurangkan kemalangan jalan raya turut dilaksanakan oleh kementerian dan pelbagai agensi lain, namun kempen seumpama ini yang menyasarkan golongan pekerja adalah amat penting.

"Kempen ini adalah tambahan kepada usaha yang dibuat oleh agensi lain dan ini adalah amat penting memandangkan enam juta pekerja di negara ini adalah pencarum Perkeso," katanya.

Tambahnya pada tahun ini Perkeso meluluskan bantuan kewangan berjumlah RM4.3 juta kepada 27 institusi termasuk badan bukan kerajaan (NGO) untuk menjalankan 589 program berkaitan keselamatan dan kesihatan pekerjaan.

Maut , Polis

Artikel Berikut

Bantah GST: Markio, Ocha Diburu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain