Adun DAP Tegur Program Bantuan Warga Emas - Semasa | mStar

Adun DAP Tegur Program Bantuan Warga Emas

GEORGE TOWN: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP hari ini menegur kerajaan DAP Pulau Pinang supaya bersikap lebih matang dan bervisi dalam melaksanakan program bantuan kepada warga emas.

Adun Pulau Tikus, Yap Soo Huey berkata bantuan sebanyak RM100 setahun itu tidak mencukupi dan tidak banyak membantu warga emas di negeri ini.

Beliau berkata pemberian bantuan itu hanya sekadar pengiktirafan kepada warga emas dan program itu harus diganti dengan pembelian insurans perubatan untuk membantu golongan berkenaan.

"Kita harus membantu dengan apa yang diperlukan oleh warga emas dan bukannya sekadar pemberian wang, kerana mereka lebih memerlukan bantuan perubatan dan tempat-tempat komuniti untuk menghabiskan masa lapang mereka," katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Beliau berkata demikian selepas sesi penggulungan persidangan DUN oleh Phee Boon Poh (DAP-Sungai Puyu), yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar negeri.

Sementara itu, ADUN Berapit Lydia Ong Kok Fooi berkata program bantuan warga emas itu tidak membantu dalam menangani masalah yang dihadapi warga emas khususnya di kawasan beliau.

Beliau berkata kebanyakan warga emas kini lebih memerlukan bantuan perubatan dan mereka menyatakan bahawa bantuan RM100 tidak mencukupi untuk mereka mendapatkan bantuan perubatan.

"Saya tidak menyokong program ini kerana banyak warga emas yang berpendapat pemberian ini tidak membantu mereka," katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri seharusnya mendapatkan kerjasama hospital-hospital swasta di negeri ini untuk memberikan bantuan perubatan kepada warga emas dengan kadar caj lebih murah.

DAP , Yap Soo Huey

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain