suria

Gempa Nepal: Mayat Dipercayai Rakyat Malaysia Hilang Ditemui

Raj Anthony yang dipercayai hilang dikatakan melancong sendirian ke Nepal dan dijadualkan berada di kawasan Himalaya pada 21 hingga 28 April.

KUALA LUMPUR: Mayat dipercayai seorang warga Malaysia yang merupakan DJ Raj Anthony, yang hilang akibat gempa bumi di Nepal ditemui.

Pihak berkuasa menemui mayat bersama pasport milik Anthony di Lembah Langtang, salah sebuah perkampungan di kawasan pergunungan kira-kira 130 kilometer utara Kathmandu, yang diterjejas teruk akibat gempa itu.

Difahamkan, ahli keluarga Anothony dimaklumkan mengenai perkara itu pada lewat petang Selasa dan abangnya dijadualkan tiba di Kathmandu pada Khamis bagi pengecaman mayat.

"Saya mahu mengesahkan bahawa terdapat satu mayat dari Langtang yang diterbangkan ke Kathmandu. Mayat itu dipercayai merupakan warga Malaysia, Raj Anthony," kata seorang pegawai polis Nepal, sambil menambah bahawa mayat itu dipercayai merupakan DJ berusia 38 tahun itu, akan dibawa ke Hospital Universiti Perguruan Tribhuvan di Maharajgunj, Nepal.

Pihak berkuasa turut menemui seorang lagi pelancong wanita warga Jerman berusia 51 tahun di Langtang.

Pegawai kedutaan Malaysia di Kathmandu, Fadli Adilah berkata, pihaknya akan membantu keluarga berkenaan untuk membuat sebarang pengurusan yang diperlukan untuk membawa mayat pulang ke tanah air.

Anthony terputus hubungan selama empat hari sebelum gempa bumi berukuran 7.8 magnitud itu menggegarkan Nepal pada 25 April lalu.

Dia ketika itu sedang bercuti selama enam bulan bersama rakan-rakannya dan telah berkunjung ke India sebelum memutuskan untuk pergi ke Nepal.

Kenyataannya yang terakhir di Facebook menunjukkan dia mahu mendaki gunung di Nepal dari 21 hingga 28 April.


Raj Anthony, Nepal

Artikel Lain

Dulu pengemis, kini bertanding ratu cantik