DCA Pertimbang Penggunaan CCTV Di Dalam Kokpit - Semasa | mStar

DCA Pertimbang Penggunaan CCTV Di Dalam Kokpit

Azharuddin Abdul Rahman
Azharuddin Abdul Rahman.
PETALING JAYA: Jabatan Penerbangan Awam (DCA) akan membincangkan kemungkinan untuk memasang perakam video di dalam kokpit pesawat untuk meningkatkan tahap keselamatan dan memperbaiki siasatan terhadap kemalangan.

Ketua Pengarahnya, Datuk Azharuddin Abdul Rahman berkata langkah itu memerlukan maklum balas dari semua pihak berkepentingan kerana terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan.

"Salah satu aspek yang diberi perhatian adalah privasi juruterbang di dalam kokpit. Kami juga perlu memikirkan bagaimana perakam video itu akan dipasang.

"Kami akan membawa ia untuk dibincangkan tetapi setakat ini, tiada apa-apa diputuskan dan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa tidak mempunyai mandat berhubung langkah sedemikian," katanya ketika dihubungi pada Ahad.

Azharuddin berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pesawat Germanwings yang berlepas dari Barcelona menuju Duesselfdorf yang terhempas di pergunungan Alps Perancis pada 24 Mac lalu.

Dalam nahas itu seramai 150 dilaporkan terkorban.

Audio dari perakam suara kokpit menunjukkan bahawa salah seorang juruterbang telah meninggalkan kokpit dan tidak dapat masuk semula ke dalamnya.

Pembantu juruterbang pesawat itu, Andreas Lubitz didakwa sengaja menghempaskan pesawat tersebut dan dipercayai pernah menerima rawatan akibat tekanan.

Dalam melaksanakan peraturan dua individu di dalam kokpit pada setiap masa, Azharuddin berkata Malaysia sudah menguatkuasakan peraturan seperti itu dibawah Pekeliling Maklumat DCA Aeronautical 9/2002 bertarikh 25 Julai 2002.

"Dua krew perlu sentiasa berada di dalam kokpit. Sekiranya salah seorang juruterbang keluar daripada kokpit, salah seorang krew kanan kabin perlu mengambil alih tempatnya," katanya.

Namun, pakar kanan Pakar Kanan Institut Teknologi Penerbangan Malaysia, Universiti Kuala Lumpur Ahmad Maulan Bardai berkata rakaman video di kokpit akan mengganggu privasi juruterbang dan tidak akan meningkatkan tahap keselamatan.

"Ia akan menjadi lebih sesuai untuk melaksanakan peraturan dua individu. Ia hanya akan menjadi lebih baik sekiranya tiga juruterbang supaya kedua-dua individu di dalam kokpit boleh menerbangkan pesawat tersebut pada satu-satu masa," katanya.

Ahmad Maulan berkata perlu ada penilaian psikologi tetap juruterbang dan bukannya menyerahkan kepada juruterbang untuk mengisytiharkan secara sukarela sama ada mereka disahkan menghidap penyakit mental.

"Dalam kes Germanwings, pembantu juruterbang berjaya menyembunyikan masalahnya. Kita harus mempunyai penilaian psikologi yang lebih kerap, mungkin dilakukan sebulan sekali," katanya.

DCA , kokpit , CCTV

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Pramugari- pramugari Malindo Air memperagakan pakaian seragam pada majlis menandatangani persetujuan persefahaman antara kakitangan dengan Malindo Air serta pelancaran produk dan servis di Putrajaya, Khamis. Malindo Air, syarikat penerbangan hibrid Malaysia yang pertama, telah mendapat pembiayaan US$1.1 bilion dari US Export-Import Bank bagi membeli 27 pesawat Boeing 737-900ER.

 -fotoBERNAMA

Malindo Air Kena Amaran

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain