Rasuah: Enam Pegawai Dan Anggota TLDM Ditukar Jabatan, Lokasi Lain

Salah seorang pegawai TLDM yang ditahan baru-baru ini.

KUALA LUMPUR: Enam pegawai dan anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Lumut, yang sebelum ini ditahan selepas dipercayai terlibat dalam kes rasuah semasa menjalankan tugas rasmi mereka, telah dipindahkan ke jabatan dan lokasi lain.

Mereka juga akan dipantau rapat, kata Panglima TLDM Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar.

Beliau berkata tindakan itu diambil dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) susulan kes rasuah itu selain mahu mencegah tingkah laku yang tidak wajar dalam kalangan pegawai dan anggota TLDM.

Katanya TLDM juga masih menunggu laporan sebelum mengambil tindakan lanjut terhadap mereka.   

"Saya percaya setiap orang tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah dimahkamah," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Kenaikan Pangkat TLDM di KD Gombak pada Isnin.

Seramai 34 pegawai TLDM telah dinaikkan pangkat termasuk lapan  pegawai di Lembah Klang. Sejak April 2008, seramai 2,213 pegawai TLDM dinaikkan pangkat.

Sementara itu, Abdul Aziz berkata TLDM akan mengetatkan lagi langkah-langkah pencegahan tingkah laku yang tidak wajar dalam kalangan pegawai dan anggotanya.   

"Kami juga menggalakkan dan mengalu-alukan orang ramai, pegawai dan anggotaTLDM melaporkan atau memberikan input mengenai tingkah laku tidak wajar sama ada rasuah, penyelewengan dana atau salah guna kuasa kepada saya melalui akaunTwitter atau nombor pejabat," katanya.   

Baru-baru ini, seramai 11 individu termasuk enam pegawai dan anggota TLDM diLumut yang ditahan berkaitan kes rasuah, telah dibebaskan oleh Mahkamah Majistret tanpa sebarang perintah dan jaminan.

Rasuah, pegawai TLDM

Artikel Lain