Keunikan Tradisi Kesultanan Johor Ditonjol Pada Istiadat Kemahkotaan - Semasa | mStar

Keunikan Tradisi Kesultanan Johor Ditonjol Pada Istiadat Kemahkotaan

Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah menuruni Tangga Agong sebelum menaiki kenderaan rasmi untuk acara perarakan sekitar bandar raya Johor Baharu bagi bertemu rakyat selepas Istiadat Kemahkotaan, di Istana Besar pada Isnin.

JOHOR BAHARU: Keunikan tradisi Kesultanan Johor yang ditonjolkan pada istiadat kemahkotaan Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar diharapkan dapat dijadikan rujukan pada masa hadapan.

Ia dianggap eksklusif kerana dihadiri dif kehormat terpilih termasuk Raja-Raja Melayu serta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Orang ramai, jauh dekat, dari dalam dan luar negeri turut hadir bagi menyaksikan peristiwa bersejarah itu, bukan sahaja untuk negeri Johor, malah penting bagi mendidik generasi muda amnya mengenai institusi diraja itu.

Istiadat Kemahkotaan yang bermula pada pukul 10 pagi Isnin, penuh dengan adat istiadat turun temurun Kesultanan Johor, mengambil masa kira-kira setengah jam sebelum Sultan Ibrahim sah dimahkotakan sebagai Sultan Johor kelima.

Raja Zarith Sofiah turut dimahkotakan dengan gelaran Permaisuri Johor, gelaran pertama kali digunakan di negeri ini.

Turut menarik perhatian ialah penggunaan beberapa peralatan istiadat kerajaan negeri Johor seperti pedang kerajaan, keris-keris istiadat, keris darjah kerabat, cogan agama, cogan alam, payung istiadat dan cokmar, sebagai unsur yang memberi nilai legitimasi dan kedaulatan kepada raja sebagai pemerintah.

Selesai istiadat kemahkotaan, Sultan Ibrahim dan Permaisuri Johor Raja Zarith Sofiah kemudiannya menyertai perarakan diraja, sekali gus memberi peluang kepada rakyat jelata untuk menikmati detik bersejarah itu.

Pelbagai memori diabadikan sepanjang perjalanan 8.5 kilometer dari Istana Besar ke Istana Bukit Serene, baik pasangan diraja mahupun rakyat jelata yang sama-sama turun ke bandar raya seawal 4 pagi, semata-mata untuk melihat lebih dekat Sultan Johor yang dikasihi.

Ada antara orang ramai yang hadir boleh dikatakan bertuah kerana ini merupakan kali kedua mereka merasai sendiri suasana istiadat kemahkotaan yang diadakan kali terakhir 55 tahun lepas.

Zaman mungkin berubah tapi tradisi Kesultanan Johor masih dikekalkan dan dihidupkan kembali pada istiadat ini.

Ini diakui sendiri oleh Perdana Menteri ketika ditemui selepas istiadat kemahkotaan yang berkata 'ia merupakan satu istiadat yang sarat dengan nilai-nilai sejarah'.

Beliau berkata dengan mengadakan istiadat seperti ini, ia memberi peluang kepada generasi muda mengetahui nilai-nilai sejarah berkaitan dengan Kesultanan Johor.

"Bagi kita semua terutama sekali generasi baharu, mereka mendapat peluang untuk melihat (sendiri) adat resam dan sejarah Kesultanan Johor yang mana sudah tentu menjadi kebanggaan rakyat khususnya rakyat negeri Johor," kata Najib.

Diharapkan dengan adanya usaha untuk merekod dan menerbit istiadat bersejarah ini dalam bentuk dokumentari dan buku, ia dapat memastikan istiadat ini 'tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas'.

Istiadat kemahkotaan hari ini disusuli dengan jamuan diraja di Dewan Santap Istana Besar malam ini yang diadakan secara tertutup.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain