suria

Gugurkan Visa Untuk Pelancong China

Hamzah Rahmat
KUALA LUMPUR: Malaysia 'hilang' tukaran mata wang daripada pelancong yang ke negara jiran disebabkan keengganan menggugurkan keperluan visa untuk pelancong dari China, kata Presiden Persatuan Ejen-ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (Matta), Hamzah Rahmat. 

Beliau menyifatkan langkah memberikan visa percuma berbanding perjalanan visa percuma kepada pelancong China sebagai 'separuh langkah'.

Bermula Februari, pelancong dari China yang datang ke Malaysia telah dikecualikan daripada membayar yuran visa.

"Tetapi visa percuma bermakna pelancong China mesti melalui kerumitan memohon visa untuk datang ke sini," kata Hamzah dalam satu temu bual.

Hamzah berkata, Malaysia mesti menyedari bahawa pelancong China kini mempunyai kuasa membeli yang lebih besar.

"Hari ini, tahap kemewahan mereka adalah lebih besar.

"Mereka mempunyai pendapatan boleh guna yang tinggi dan sangat digemari oleh negara-negara lain, termasuk Eropah dan Amerika Syarikat," kata Hamzah.

Hamzah berkata Indonesia baru sahaja mengumumkan akan mengetepikan keperluan visa untuk 30 negara termasuk China bermula bulan depan untuk meningkatkan pendapatan tukaran asing daripada mata wang asing pelancong.

"Malaysia ketinggalan dan berada dalam bahaya," katanya.

Pada Isnin, Menteri Pelancongan Indonesia Arief Yahya berkata langkah itu dijangka menarik sekurang-kurangnya satu juta pelancong baharu ke negara itu bersama-sama dengan pendapatan pertukaran asing tambahan RM4.43 bilion (AS$1.2bil).

Ini dengan andaian bahawa setiap pelancong membelanjakan RM4,433 (AS$ 1,200) sepanjang penginapan.

Hamzah berkata, kerajaan telah menyatakan sebab-sebab keselamatan sebagai alasan untuk tidak membenarkan perjalanan tanpa visa kepada pelancong China.

Bagaimanapun, beliau berkata kebimbangan itu tidak berasas, kerana tidak ramai warga China ditangkap kerana pelacuran atau jenayah lain.

Hamzah menambah, China tidak memerlukan pelancong dari Malaysia kerana mereka mempunyai "asas pelancongan domestik yang besar".

Hamzah berkata, kerajaan juga perlu meningkatkan visa semasa ketibaan (VOA) untuk pelancong China yang memerlukan mereka pergi ke negara Asean lain sebelum memohon untuk melawat Malaysia selama tujuh hari.

"Mengapa kita memaksa pelancong yang berpotensi untuk pergi dan membelanjakan wang mereka di negara lain dahulu sebelum anda membenarkan mereka datang ke Malaysia?" soal beliau.

Artikel Lain