Sekeping Mykad Palsu Dijual RM8,000 Di Sabah - Semasa | mStar

Sekeping Mykad Palsu Dijual RM8,000 Di Sabah

KOTA KINABALU: Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Sabah mendedahkan bahawa penjualan sekeping kad pengenalan MyKad palsu oleh sindiket yang belum dikenal pasti dalang dan lokasi operasinya, boleh mencecah sehingga RM8,000.

Pengarah JPN Sabah Ismail Ahmad berkata pihaknya mengetahui perkara itu selepas seorang warga asing cuba membuat pasport Malaysia di Jabatan Imigresen Kota Kinabalu bulan lepas, namun diberkas polis selepas MyKad yang digunakannyadikesan palsu oleh JPN.

"Kes pemilikan kad pengenalan palsu yang dikesan di Jabatan Imigresen adalah satu daripada enam kes MyKad palsu termasuk sekeping MyKad taraf Penduduk Tetap
dari Januari hingga Mac tahun ini," kata beliau kepada pemberita di sini, Jumaat.  

Kad pengenalan palsu itu dirampas daripada warga warga Filipina dan Indonesia sepanjang operasi bersama polis, Jabatan Imigresen, JPN dan Kawasan  Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom).     

Beliau berkata walaupun ciri-ciri luaran kad pengenalan palsu itu hampir sama dengan MyKad sebenar kerana dibuat menggunakan mesin canggih, namun cip yang digunakan pada MyKad itu adalah kosong dan mudah dikesan oleh sistem JPN. 

Sambil menegaskan pengeluaran MyKad palsu itu tiada kaitan dengan JPN Sabah, Ismail berkata suspek berkenaan telah dihadapkan di Mahkamah Majistret mengikut Seksyen 25 Akta Pendaftaran Negara 2007 (Pindaan) yang membawa hukuman sehingga dua tahun penjara atau denda sehingga RM30,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

"MyKad palsu ini tiada hubung kait dengan JPN Sabah...MyKad ini sama (dengan MyKad  sebenar) tetapi tidak serupa dan sistem JPN boleh mengesannya," katanya.

Beliau berkata ia juga tiada kaitan dengan sindiket yang membabitkan 22 pegawai JPN sebelum ini, seperti yang terkandung dalam Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI).  

Semua 22 pegawai JPN itu ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan kad pengenalan palsu yang dihasilkan mereka telah pun dibatalkan, jelasnya.

Mengenai laporan media yang mendakwa Keningau sebagai daerah mempunyai pemegang kad pengenalan palsu paling ramai di Sabah, Ismail berkata JPN telah menjelaskan perkara itu kepada Timbalan Ketua Menteri Sabah yang juga  Anggota Parlimen Keningau Tan Josepp Pairin Kitingan.

Pada pertemuannya dengan Pairin dua hari lepas, beliau telah menjelaskan bahawa daerah-daerah lain di negeri ini turut merekodkan banyak kes kad pengenalan palsu.

Sementara itu, Ismail meminta majikan sektor perladangan, perbankan, kawalan keselamatan dan  pembantu rumah supaya mengesahkan kesahihan MyKad pekerja dengan JPN bagi memastikan mereka benar-benar rakyat Malaysia.
Mykad palsu , Sabah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain