PITAS Sedia Bantu JAIS Sekat Ideologi IS Menular Ke Sekolah Tahfiz - Semasa | mStar

PITAS Sedia Bantu JAIS Sekat Ideologi IS Menular Ke Sekolah Tahfiz

Gadis berusia 14 di tangkap di KLIA cuba menyertai IS di Syria.

KUALA LUMPUR:  Persatuan Institusi Tahfiz Al-Quran Selangor (PITAS) sedia membantu pihak berkuasa agama dalam menyekat fahaman yang dikaitkan dengan militan termasuk kumpulan IS, daripada meracuni pemikiran pelajar tahfiz di negara ini. 

Pengerusinya Ashri Lateh Al-Muqril berkata beliau telah memaklumkan perkara tersebut kepada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan perkara tersebut akan dibincangkan dengan 130 pengusaha sekolah Tahfiz di Selangor yang berdaftar dengan PITAS pada satu mesyuarat khas bulan depan.

"Kita tidak boleh memandang ringan perkara ini walaupun ia boleh dianggap sebagai sebuah kes terpincir dan hanya membabitkan seorang pelajar aliran tahfiz," katanya ketika dihubungi Bernama pada Rabu>

Pada Rabu lepas, seorang gadis berusia 14 tahun ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang disyaki cuba menyertai kumpulan militan IS di Syria.    

Gadis yang berasal dari Muar, Johor itu merupakan pelajar pengajian agama di sebuah institut tahfiz di Shah Alam.

Beliau berkata daripada maklumat yang diperolehi, PITAS mendapati bahawa sekolah tahfiz tersebut tidak berdaftar dengan PITAS namun pihaknya sedia membantu sekolah tersebut mahupun sekolah lain bagi menyekat fahaman songsang jihad IS daripada merebak di negara ini.

Sebelum ini, Ashri memberitahu Bernama bahawa 160 sekolah tahfiz yang berdaftar di Selangor termasuk 130 yang di bawah PITAS tidak pernah memberi galakan kepada pelajar mereka untuk menyertai mana-mana kumpulan militan termasuk IS. 

Beliau yang menolak sekeras-kerasnya tanggapan kononnya institusi pendidikan tahfiz di Selangor terlibat secara langsung dalam penyebaran ideologi jihad militan IS di negara ini, berkata sekolah-sekolah berkenaan menggunakan sukatan pelajaran yang disediakan oleh JAIS.

Katanya ideologi kumpulan militan itu bukan sahaja bercanggah dengan falsafah pendidikan tahfiz malah terpesong jauh daripada ajaran agama Islam sebenar.

PITAS , JAIS

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain