Melaka Kekal Destinasi Pelancongan Popular - Exco - Semasa | mStar

Melaka Kekal Destinasi Pelancongan Popular - Exco

Negeri Melaka masih lagi menjadi destinasi pelancongan popular.

MELAKA: Jumlah kemasukan kenderaan ke Melaka yang mencatatkan peningkatan bagi tempoh tiga hari sejak Rabu lepas bersempena cutiTahun Baharu Cina membuktikan negeri ini kekal menjadi destinasi pelancongan popular, kata Exco Pengangkutan Dan Pemulihan Projek negeri Datuk Lim Ban Hong.

Beliau berkata bagi tempoh tiga hari itu, sebanyak 157,957 buah kenderaan dicatatkan memasuki Melaka melalui tiga plaza tol iaitu Ayer Keroh, Simpang Ampat di Alor Gajah dan Lipat Kajang di Jasin.

"Tol Ayer Keroh mencatatkan kemasukan kenderaan tertinggi melebihi 50 peratus daripada jumlah keseluruhan kemasukan kenderaan ke negeri ini," katanya pada sidang akhbar di sini, Sabtu.     

Katanya sebanyak 48,793 buah kenderaan direkodkan memasuki Melaka melalu itiga tol tersebut pada hari pertama pemerhatian dilakukan berbanding 46,909 buah pada hari sama tahun lepas.

Pada hari kedua dan ketiga pula masing-masing merekodkan kemasukan kenderaan berjumlah 56,840 dan 52,324 buah berbanding 51,981 dan 54,015 buah pada tahun lepas, katanya.

Lim berkata walaupun kemasukan kenderaan meningkat namun keadaan trafik masih terkawal dengan pemantauan oleh pelbagai agensi penguatkuasaan termasuk Polis Diraja Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat.

Melaka , destinasi pelancongan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Luahan Bapa Mangsa Tembak Di Sungai Siput

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel