Enam Sekolah Baharu Dipilih Sebagai Sekolah Angkat USIM

NILAI: Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) melantik enam sekolah baharu sebagai sekolah angkat bagi meluaskan jalinan strategik dan kolaborasinya dengan sekolah di bawah kelolaan Kementerian Pendidikan.

Enam sekolah itu ialah Sekolah Menengah Agama Sultan Ismail, Dungun, Terengganu; Sekolah Menengah Persekutuan Bentong, Pahang; Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Tun Ahmadshah, Kota Kinabalu, Sabah; Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tuanku Muhamad, Kuala Pilah; dan SMK Taman Tunku Jaafar, Seremban di Negeri Sembilan serta Sekolah Kebangsaan KLIA, Sepang, Selangor.

Penyerahan watikah kepada sekolah terlibat disempurnakan Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) USIM Prof Dr Zulkiple Abdul Ghani dalam  majlis di Dewan Senat USIM di sini.

Pemilihan sekolah angkat baharu itu merupakan sebahagian daripada program khas yang diwujudkan universiti itu iaitu Sekolah Kluster dan Sekolah Angkat USIM yang diurusetiakan oleh Pusat Tamhidi.

Sehingga kini, USIM mengiktiraf sembilan buah Sekolah Kluster dan 21 buah Sekolah Angkat menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 30 buah sekolah setakat ini.

Zulkiple berkata, Sekolah Kluster adalah di bawah kategori Sekolah Kluster Kecemerlangan yang diamanahkan oleh Kementerian Pendidikan kepada Institusi Pengajian Tinggi Awam terpilih termasuk USIM untuk memainkan peranan sebagai mentor, manakala Sekolah Angkat pula dipilih berdasarkan kriteria tertentu yang ditetapkan pengurusan universiti.

"USIM dan Sekolah Kluster/Angkat berkongsi aspirasi yang sama iaitu untuk membawa pendidikan Islam ke arus perdana pendidikan. Pelajarnya merupakan mereka yang terpilih dan cemerlang dari segi akademik, kokurikukum dan kebitaraan yang tersendiri.

"Mereka secara tidak langsung merupakan calon pelajar berpotensi ke USIM sama ada ke Program Tamhidi (Pra-Universiti) atau Ijazah Sarjana Muda," katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, pelbagai aktiviti tahunan berbentuk akademik dan kepimpinan diatur sepanjang tahun untuk pelajar sekolah yang terlibat.

"Bagi aktiviti terdekat yang bakal dilaksanakan, USIM akan mengadakan Kem Bersepadu Kadet Pertahanan Awam Malaysia bersama mereka pada hujung bulan ini di Port Dickson," katanya. 


Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain