MIC Mesyuarat Minggu Depan Bincang Isu Pemilihan Semula - Semasa | mStar

MIC Mesyuarat Minggu Depan Bincang Isu Pemilihan Semula

Dr S.Subramaniam. Foto M. AZHAR ARIF / THE STAR
KUALA LUMPUR: MIC akan mengadakan mesyuarat pada minggu depan bersama Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) 2009 bagi menubuhkan jawatankuasa untuk mengendalikan pemilihan semula parti, seperti yang diputuskan oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS).


Timbalan Presiden MIC, Datuk Seri Dr S Subramaniam berkata, parti bersetuju dengan keputusan RoS untuk mengguna pakai senarai CWC 2009 sebagai CWC sementara (interim).

Menurutnya, keputusan itu diputuskan dalam perjumpaan antara Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Tun Razak, timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Setiausaha Agung, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor bersama beliau dan Presiden MIC, Datuk Seri G. Palanivel pada pagi Rabu.

"Dalam perjumpaan itu terdapat beberapa persetujuan, pertama untuk menerima dan melaksanakan segala keputusan yang dibuat oleh RoS melalui surat-surat yang dihantar dari 5 Disember 2014 sehingga 6 Februari 2015.

"Dengan ini, ahli-ahli CWC 2009 akan menjalankan tugas sebagai interim CWC untuk menjalankan proses pemilihan parti.

"CWC akan melantik satu jawatankuasa untuk menjalankan pemilihan. Presiden, Datuk Seri G. Palanivel akan mengadakan mesyuarat CWC 2009 pada minggu depan," katanya pada sidang media di ibu pejabat MIC di sini, Rabu.

Dr Subramaniam berkata, selepas itu pemilihan akan diadakan mengikut jadual yang ditetapkan oleh RoS iaitu peringkat cawangan pada April dan selesai pada Julai untuk peringkat kebangsaan.

"Semua perkara ini telah dipersetujui oleh Palanivel," katanya.

Beliau menjelaskan bahawa mesyuarat pada petang Rabu sepatutnya bertujuan untuk melantik jawatankuasa pemilihan berkenaan tetapi kemudiannya mengambil keputusan untuk membuat penangguhan.

"Sebagai menghormati perjumpaan hari ini dan persetujuan yang dicapai, saya akan menangguhkan mesyuarat ini sampai minggu depan bagi memberi peluang kepada Palanivel mengadakan mesyuarat bersama CWC dan akan membentuk jawatankuasa pemilihan untuk menjalankan proses pemilihan," katanya.

Dr Subramaniam yang juga menteri kesihatan sebelum ini dikatakan mahu mengadakan mesyuarat tergempar bersama CWC bagi membincangkan mengenai jawatankuasa pemilihan tanpa kehadiran presiden parti.

Palanivel sebelum ini berkata, beliau mahu membawa RoS ke mahkamah berhubung pembatalan pemilihan parti 2013.

Krisis dalaman MIC tercetus selepas Pendaftar Pertubuhan (RoS) membatalkan pemilihan bagi jawatan tiga naib presiden dan 23 anggota Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) dalam Perhimpunan Agung MIC di Melaka, pada November, 2013.

Dalam surat bertarikh 5 Disember 2014, RoS mengarahkan MIC mengadakan pemilihan semula bagi jawatan tersebut dalam tempoh 90 hari.


MIC , CWC , RoS , Palanivel , Subramaniam

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan