Jangan Tuduh Melulu Isu Sabotaj Ekonomi Negara - TPM - Semasa | mStar

Jangan Tuduh Melulu Isu Sabotaj Ekonomi Negara - TPM

Tan Sri Muhyiddin Yassin
LIPIS: Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Khamis mengingatkan rakyat supaya tidak membuat sebarang tohmahan dan tuduhan melulu berhubung dakwaan ada pihak yang sengaja mensabotaj ekonomi negara.

Timbalan Perdana Menteri berkata semua pihak perlu mengelak membuat pelbagai  andaian sebelum sesuatu kes itu terbukti benar kerana ia melibatkan soal kepentingan negara.

Katanya tindakan itu tidak betul memandangkan tohmahan dan tuduhan yang dibuat secara melulu dengan tujuan tertentu tidak akan membawa sebarang makna.

"Jika perlu pihak yang terlibat boleh siasat, tetapi elok kita elak buat andaian sebelum ia terbukti. Jangan terperangkap dalam hal yang tidak betul kerana ini soal besar. Siapa dia, apa faktanya, apa motifnya dan sebagainya," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan wang ihsan kepada 59 mangsa banjir di Kampung Aur Gading, di sini Khamis.
 
Namun dalam masa yang sama, Muhyiddin berkata, kerajaan juga tidak pernah memandang ringan perkara tersebut.

Muhyiddin menjelaskan, isu sabotaj ekonomi negara perlu mendapat penjelasan yang terperinci dan tepat daripada pihak berkuasa terbabit dan pakar ekonomi.

Katanya, pelbagai faktor luar kawalan turut perlu dilihat seperti masalah ekonomi global yang menjejaskan ekonomi negara termasuk penurunan harga minyak dan pendapatan nasional.

"Kita menyedari ini faktor di luar kawalan kita, termasuk apa yang berlaku di peringkat global.

"Jadi kita kena susun balik belanjawan kita, tetapi jika ada faktor-faktor pihak luar yang cuba gugat keadaan ekonomi kita, kita kena tahu siapa dia," katanya.
 
Sebelum ini, Anggota Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menggesa Bank Negara Malaysia (BNM) menyiasat individu-individu yang cuba mengambil kesempatan mengaut keuntungan melalui urus niaga mata wang negara bagi menaja dan menjalankan operasi beberapa media baharu untuk melancarkan fitnah terhadap kerajaan.

Berikutan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan agensi kerajaan yang berkaitan supaya mengambil tindakan terhadap dakwaan tentang kegiatan individu tertentu mensabotaj ekonomi negara.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad turut mencadangkan satu siasatan dan kajian teliti dijalankan untuk memastikan sama ada ia benar-benar berlaku.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain