Ekstremisme Boleh Lumpuhkan Masyarakat Malaysia - Joseph Kurup - Semasa | mStar

Ekstremisme Boleh Lumpuhkan Masyarakat Malaysia - Joseph Kurup

Tan Sri Joseph Kurup
KLANG: Ekstremisme bukan sahaja menjadi ancaman kepada perpaduan dan keselamatan negara, tetapi ia juga boleh memusnahkan masyarakat di Malaysia, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup.

"Ekstremisme dan sikap tidak bertoleransi, jika tidak dikawal, boleh melumpuhkan wawasan kita untuk membina masyarakat yang adil dan seimbang.

"Dan, membina satu masyarakat yang adil dan seimbang di mana rakyat berbilang kepercayaan hidup bersama dalam suasana harmoni dan damai akan menjadi satu impian yang mustahil untuk dicapai, '' katanya.


Kurup, yang berucap di World Interfaith Harmony Week, acara yang dianjurkan oleh Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional pada Khamis, berkata adalah perlu untuk kumpulan 'majoriti senyap', yang berpegang kepada kesederhanaan, tampil ke hadapan dan menyatakan pendirian.

"Mereka mesti berani dan tampil ke hadapan untuk menentang kumpulan pelampau sebelum kumpulan-kumpulan ini dapat mencari zon selesa untuk mengembangkan pemikiran mereka di negara yang kita cintai ini, '' katanya.

Beliau memberi contoh beberapa insiden di mana rakyat Malaysia telah berkumpul bersama-sama tanpa mengira bangsa dan agama untuk memberikan keselesaan kepada mereka yang memerlukan.

Kurup berkata ia termasuklah kes banjir baru-baru ini di beberapa negeri pantai timur.

"Perkara yang sama dilihat dalam insiden MH370 dan MH17 di mana rakyat yang berbilang agama sama-sama menyatakan kesedihan, dan bersama memberi penghormatan kepada mangsa mengikut kepercayaan masing-masing, '' katanya.

Beliau menambah bahawa "Kepercayaan kepada Tuhan", yang merupakan tonggak utama dalam Rukunegara, akan membantu rakyat Malaysia menghormati antara satu sama lain, dan juga hidup sebagai masyarakat yang aman dan harmoni.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain