Jangan Nilai Keberkesanan PLKN Dalam Tempoh Singkat - Abdul Hadi - Semasa | mStar

Jangan Nilai Keberkesanan PLKN Dalam Tempoh Singkat - Abdul Hadi

Abdul Hadi Awang Kechil.

PETALING JAYA: Keberkesanan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang telah berusia 10 tahun tidak wajar dinilai dalam tempoh yang singkat kerana proses pembangunan modal insan mengambil masa yang lama untuk membuahkan hasil kepada negara.

Bekas Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata, pembentukan pembangunan manusia memerlukan tempoh yang agak panjang dan tidak boleh dibandingkan dengan pembangunan fizikal.

"Kita tak boleh bandingkan pembangunan sumber manusia dengan pembangunan fizikal yang boleh dilihat dalam tempoh setahun dua. Ia dua perkara berbeza.

"Namun apabila sampai satu peringkat negara kita berdepan situasi yang mencabar, mereka akan gunakan apa yang dipelajari dalam PLKN secara spontan terutamanya dalam mempertahankan negara," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Beliau berkata, bekas pelatih PLKN boleh diibaratkan sebagai individu yang berdiri mempertahankan negara di belakang tentera bersesuaian dengan penerapan konsep pertahanan menyeluruh dalam program tersebut.

"Tentera pertahan negara dengan membawa senjata tetapi mereka (bekas pelatih) adalah orang yang berdiri di belakang tentera. Mereka diberi persediaan dari sudut psikologi supaya sentiasa bersedia dan komited untuk mempertahankan kedaulatan dan keutuhan negara," katanya.

Jelas Abdul Hadi, bekas pelatih boleh mengaplikasikan konsep ini mengikut keperluan semasa bukan sahaja persediaan menghadapi peperangan tetapi diguna pakai semasa bencana alam dan juga krisis tenaga.

"Bekas pelatih ini secara automatik akan melibatkan diri dengan program kesukarelawan seperti terlibat membantu mangsa banjir di Pantai Timur tahun lalu. Mereka tetap turun padang walaupun menggunakan wang perbelanjaan sendiri," katanya.

Beliau berkata, penerapan konsep tersebut telah melahirkan warganegara yang mempunyai jati diri tinggi yang memahami peranan masing-masing apabila berlaku kecemasan, konflik, bencana bahkan semasa berlakunya peperangan.

"Mereka yang menyertai PLKN tidak akan merosakkan perpaduan negara kerana semangat patriotisme sudah disemai di dalam jiwa mereka. Jadi saya optimis program ini memberikan kesan besar dalam mencari pelapis yang akan menerajui negara pada masa depan," katanya.

Sementara itu, beliau berkata, keputusan kerajaan untuk menangguhkan PLKN bagi mentransformasi semula program itu disifatkan sebagai satu langkah yang bijak.

"Transformasi bukan perkara yang luar biasa tetapi ia perlu dibuat dengan mengambil kita cabaran era baharu yang kita lalui pada hari ini. Ia ibarat diri kita melakukan muhasabah diri supaya kita dapat menjadi lebih baik berbanding hari semalam.

"Itu yang cuba dilakukan kerajaan supaya kita tidak ketinggalan. Saya percaya proses transformasi dilakukan oleh setiap negara dan jika kita tidak melakukannya negara akan kerugian," katanya.

Sementara itu, beliau menggesa agar semua bekas pelatih menyertai Briged Sukarelawan Khidmat Negara (BSKN) yang sudah diwujudkan pada 2012 bagi membolehkan mereka menyumbang bakti kepada masyarakat dengan menjalankan kerja-kerja sukarela.

"Saya lihat BSKN ini menjadi medium menghubungkan semua bekas pelatih. Mereka begitu aktif, sedia turun padang apabila diperlukan terutamanya semasa bencana banjir di Kuantan baru-baru ini. Saya setuju BSKN ini diperluaskan ke seluruh negeri," katanya.Abdul Hadi Awang Kechil , PLKN

Artikel Berikut

Saya Pemilik Pistol Berlesen - Saravanan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain