Bersih Puji SPR Tidak Tambah Kerusi Parlimen - Semasa | mStar

Bersih Puji SPR Tidak Tambah Kerusi Parlimen

Orang ramai mengambil gambar peta terkini Bahagian-bahagian Pilihan Raya Negeri bagi Sarawak yang ditambah sebanyak 11 daripada 71 bahagian di pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Sarawak di Kucing pada Isnin.

PETALING JAYA: Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) mengucapkan tahniah kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kerana tidak menambah bilangan kerusi Parlimen dalam Kajian Semula Persempadanan Bahagian-Bahagian Pilihan Raya di Sarawak.

"Bersih mengucapkan tahniah kepada SPR kerana bertindak mematuhi perlembagaan berhubung jumlah kerusi Parlimen yang diperuntukkan bagi Sarawak seperti yang terkandung dalam Perkara 46 Perlembagaan Persekutuan," kata aktivis Bersih, Wong Chin Huat pada Selasa.

Bercakap pada sidang media di sini, Wong menegaskan bahawa ini adalah kali pertama proses persempadanan semula tidak membabitkan peningkatan kerusi Dewan Rakyat.

"Ini menunjukkan SPR mengendahkan nasihat masyarakat supaya tidak merampas kuasa Parlimen," kata Wong.

Pada Isnin SPR mula mempamerkan syor jumlah Bahagian-Bahagian Pilihan Raya Negeri bagi Sarawak yang ditambah sebanyak 11 daripada 71 bahagian.

Jumlah tambahan 11 bahagian baharu itu akan menjadikan jumlah keseluruhan bahagian pilihan raya negeri Sarawak kepada 82.

Sebelas bahagian pilihan raya negeri yang baharu disyorkan itu ialah N.13 Batu Kitang, N.17 Stakan, N.18 Serembu, N.23 Triboh, N.26 Gedong, N.40 Kabong, N.57 Telian, N.63 Selirik, N.66 Murum, N.70 Samalaju dan N.78 Long Lama.

SPR , Bersih 2.0

Artikel Sebelum

Rayuan Keputusan Transgender 27 Januari

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain