Mahkamah Persekutuan Kekalkan Hukuman Mati Terhadap Penyelenggara Stor - Semasa | mStar

Mahkamah Persekutuan Kekalkan Hukuman Mati Terhadap Penyelenggara Stor

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan di sini Isnin mengekalkan sabitan kesalahan dan hukuman mati terhadap seorang penyelenggara stor yang membunuh teman wanitanya dengan menjerut lehernya dengan kain tudung. 

Panel lima hakim dipengerusikan Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin sebulat suara menolak rayuan akhir Shahrul Nizam Mohd Shah untuk mengetepikan sabitan kesalahan dan hukuman terhadapnya.

Zulkefli berkata setelah menimbang hujah pihak pembelaan dan pendakwaan, mahkamah mendapati sabitan kesalahan terhadap Shahrul Nizam mempunyai asas yang kukuh.

Katanya pihak pendakwaan berjaya membuktikan kesnya terhadap Shahrul Nizam di luar keraguan munasabah dan dengan itu mengukuhkan keputusan Mahkamah Tinggi yang mendapati perayu bersalah membunuh Nurul Hazira Bharum, 26, dan menjatuhi hukuman mati terhadapnya.

Panel itu turut dianggotai Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum dan hakim-hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Ahmad Maarop, Datuk Zainun Ali dan Tan Sri Jeffrey Tan Kok Wha.

Pada 22 Mac 2010, Mahkamah Tinggi Shah Alam mendapati Shahrul Nizam bersalah kerana membunuh teman wanitanya itu setelah mendapati mangsa akan berkahwin dengan lelaki lain.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di rumah sewanya di Kampung Gombak, Kuang, Rawang, antara pukul 9 dan 10 pagi 7 Oktober 2008.

Rayuan Shahrul Nizam ditolak Mahkamah Rayuan pada 9 Mei 2012.

Ketika membela diri, Shahrul Nizam memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa dia dan bekas kerani itu pada mulanya bercadang membunuh diri dengan meminum racun "seperti Romeo dan Juliet", dan mendakwa mangsa memaksanya meminum racun terlebih dahulu dan akibatnya, dia pengsan.

Shahrul Nizam berkata apabila sedar kembali, dia mendapati Nurul Hazira sudah tidak bernyawa dan dia pun segera berlari ke rumah jiran untuk meminta pertolongan.
 
Shahrul Nizam mendakwa mangsa memberitahunya bahawa dia tidak mencintai lelaki yang meminangnya dan oleh itu meminta perayu menjadikannya sebagai isteri. 

Bagaimanpun, dia meminta teman wanitanya itu bersabar kerana ketika itu dia tidak mempunyai wang.

Laporan bedah siasat mendapati Nurul Hazira meninggal dunia akibat cekikan dan tiada racun ditemukan di dalam tubuhnya.

Shahrul Nizam diwakili peguam Kitson Foong, manakala pihak pendakwaan diwakili timbalan pendakwa raya Hamdan Hamzah.
bunuh , teman wanita

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain