Penjawat Awam Terlibat Dengan Operasi IS - Semasa | mStar

Penjawat Awam Terlibat Dengan Operasi IS

KUALA LUMPUR: Ramai penjawat awam yang terdiri daripada anggota tentera, pensyarah universiti tempatan serta kakitangan di jabatan dan agensi kerajaan dipercayai terlibat dengan operasi kumpulan Negara Islam (IS) di negara ini. 

Sumber menyifatkan penglibatan penjawat awam tersebut sebagai 'sangat serius' dan beliau berkata, pihak polis sedang menjejaki mereka. 

Sejak April tahun ini, sekurang-kuranya 10 penjawat awam dikenalpasti terlibat secara langsung dan tidak langsung dengan aktiviti kumpulan militan, terutamanya dalam pembiayaan dana mahupun merekrut ahli baru dikalangan rakyat Malaysia. 

"Jumlah penjawat awam yang bersimpati dengan kumpulan militan ini agak membimbangkan," kata sumber tersebut. 

Salah seorang penjawat awam berprofil tinggi yang ditahan pada tahun ini ialah, pembantu kanan pengarah Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air yang berusia 37 tahun. 

Suspek ditahan kerana dipercayai terlibat merekrut ahli baru menyertai IS, dan telah menghilangkan diri selama setahun daripada pekerjaannya kerana didakwa menjaga ibunya yang sakit. 

Bagaimanapun, polis percaya suspek berada di selatan Filipina untuk bertemu dengan ahli kumpulan yang bersembunyi di negara tersebut, termasuk bekas pensyarah Universiti Malaya, Dr Mahmud Ahmad (atau lebih dikenali sebagai Abu Hanadzlah) dan pemilik kedai serbaneka, Mohd Najib Husen, kedua-duanya berusia 36 tahun. 

Mereka dipercayai merupakan ketua kumpulan militan tempatan yang melatih ahlinya untuk berjuang di Syria dan Iraq. 

Suspek ketiga ialah bekas pekerja Majlis Perbandaran Selayang, Mohd Joraimee Awang Raimee, 39 atau lebih dikenali sebagai Abu Nur. 

Terdahulu pada awal tahun ini, dua anggota Tentera Laut Diraja Malaysia turut ditahan. 

Pada 28 November lalu, dua anggota penjawat awam turut ditahan. 

Mereka dipercayai terlibat membiayai dana kepada rakyat Malaysia yang akan bergerak ke Syria. 

Sumber itu berkata, dua daripada suspek berkenaan berusia antara 23 dan 28 tahun, sanggup mengetepikan sebahagian daripada gaji mereka untuk membiayai anggota IS. 

Mereka ditahan di rumah masing-masing di Kuala Lumpur oleh Bahagian Counter Terrorism Bukit Aman pada 28 November.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Militan: Bekas Jurulatih PLKN Ditahan

Artikel Berkaitan

IS Jual Organ Biaya Kegiatan Militan

Militan: Bekas Jurulatih PLKN Ditahan

Lebih Artikel

"Saya luah perasaan bukan menuduh" - Irfan