Kurang Didikan Agama Punca Rakyat Malaysia Sertai IS

KUALA LUMPUR: Dewan Negara pada Rabu diberitahu bahawa kurangnya didikan agama menyebabkan segelintir rakyat Malaysia sanggup meninggalkan negara untuk menyertai kumpulan militan Islamic State (IS).

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata kewujudan kumpulan militan itu, yang menyalah tafsir ajaran Islam khususnya mengenai konsep jihad, penghapusan dosa dan jalan mudah ke syurga, telah menarik minat segelintir rakyat untuk menyertai IS.

"Bahkan, golongan ini juga masih percaya bahawa hanya kumpulan militan IS sahaja mampu menubuhkan negara Islam sepenuhnya mengikut acuan radikal," katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi soal jawab ketika menjawab soalan asal Senator Datuk Lim Nget Yoon yang bertanya mengenai punca sebilangan rakyat Malaysia meninggalkan negara ini untuk menyertai IS.

Wan Junaidi berkata perasaan bencikan negara barat juga mendorong golongan itu menentang kuasa besar yang dianggap sebagai musuh Islam.

Golongan berkenaan juga menganggap pertubuhan Islam di peringkat antarabangsa gagal melindungi dan mempertahankan nasib negara-negara Islam yang ditindas, katanya.

"Ini secara tidak langsung turut menyemarakkan lagi semangat mereka untuk berjuang bersama-sama kumpulan pengganas ini," katanya.

Menjawab soalan tambahan Senator Datuk Dr Johari Mat, beliau berkata sebuah jawatankuasa di peringkat kementerian perlu diwujudkan bagi mengekang kemasukan ideologi penceramah yang terpesong dan ekstrem.

"Saya memikirkan perlu di peringkat kementerian ada satu jawatankuasa untuk membincangkan perkara ini bersama dengan pihak berkuasa agama negeri," katanya.

Wan Junaidi berkata jika kemasukan ideologi penceramah berkenaan tidak dipantau dan ditapis, ia boleh mendorong rakyat negara ini menyertai perjuangan agama yang ekstremis, sekali gus memesongkan akidah mereka.


IS, Dewan Negara

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain