Syabas Guna Sistem Smartball Kurangkan Kadar Air Tanpa Hasil - Semasa | mStar

Syabas Guna Sistem Smartball Kurangkan Kadar Air Tanpa Hasil

KUALA LUMPUR: Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) menjangka dapat mengurangkan kadar air tanpa hasil (NRW) di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, sebanyak 66 juta liter sehari (JLH) menjelang September 2016.

Pengarah Eksekutif Projek dan NRW Syabas Yusof Badawi berkata ini dapat dicapai melalui penggunaan teknologi baharu, 'Smartball' yang akan dimasukkan ke dalam saluran paip bagi memeriksa sebarang kebocoran.

Beliau berkata dalam tempoh dua tahun (Sept 2014-Sept 2016) sebanyak 2,400 kilometer (km) saluran paip akan dapat diperiksa sekali gus mengurangkan kadar NRW yang kini mencecah 1,549 JLH sehari untuk tempoh Januari hingga Oktober lepas.

"Kadar NRW kini ialah sebanyak 33.80 peratus dan penggunaan sistem ini dijangka dapat mengurangkan NRW kepada 30.75 peratus.

"66 JLH itu bersamaan 1.5 kali ganda kapasiti loji rawatan air Wangsa Maju," katanya dalam sidang media di ibu pejabat Syabas, di sini, Jumaat.

Menurut Yusof Syabas telah menguji sistem tersebut sejak Februari 2013 dan terbukti efisien untuk mengesan kebocoran pada saluran paip.

Sehingga Nov lepas, 500km saluran paip diperiksa menggunakan sistem ini dan 250 kebocoran dikesan sekali gus menjimatkan 13.9 JLH air terawat, katanya.

Yusof berkata melalui kaedah tersebut, bola bersaiz 300 milimeter berisi bateri, komponen elektronik dan instrumen akan bergerak mengikut aliran air dan menyalurkan maklumat terperinci mengenai kedudukan setiap kebocoran pada saluran paip.

"Setiap kali melalui saluran yang bocor, sistem ini akan mengeluarkan bunyi dan ia dapat mengesan kebocoran sekecil 0.1 liter seminit," jelasnya.

Tambahnya, sistem itu sesuai digunakan di sepanjang 6,000 km saluran paip air besar di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.


Syabas

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...