Fahmi Tak Serik

Fahmi Zainol.
PETALING JAYA: Walaupun didakwa membabitkan sembilan pertuduhan oleh Lembaga Tatatertib Universiti Malaya, Fahmi Zainol mengakui masih tidak serik untuk terus lantang bersuara.

Malah, Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM) itu berkata, penahanannya bersama beberapa mahasiswa lain di Sabah pada Ahad tidak mematahkan semangatnya untuk terus mempertahankan hak kebebasan bersuara.

"Kita akan terus memperjuangkan hak ini. Tindakan yang dikenakan Lembaga Tatatertib UM dan penahanan polis di Kota Kinabalu tidak membuatkan saya serik untuk bersuara dan memberi penerangan kepada rakyat," katanya.

Jelas Fahmi, dia akan kembali mengadakan pidato di Universiti Utara Malaysia di Kedah pada Jumaat ini dan masing-masing Universiti Sains Malaysia pada Sabtu diikuti Universiti Teknologi Mara di Pulau Pinang.

Fahmi berlepas kembali ke Kuala Lumpur dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu kira-kira pukul 10.15 pagi Isnin.

Mengulas mengenai penahanan di Sabah, Fahmi berkata dia dan beberapa mahasiswa lain ditahan sebanyak dua kali iaitu pada pukul 11.30 pagi selepas selesai pidato di Lebuh Gaya dan seterusnya pukul 10.15 malam sebelum ‘Pidato Mahasiswa’ di Universiti Malaysia Sabah (UMS).

"Pada mulanya kami diberitahu penahanan ini dilakukan untuk menyelamatkan kami daripada serangan kumpulan tertentu. Tetapi setelah dibawa ke balai polis kami disoal siasat mengenai pidato yang dianjurkan," katanya kepada mStar Online.

Fahmi berkata, dia dibebaskan kira-kira pukul 12.15 tengah malam Ahad.

Gambar yang dimuat naik Fahmi dilaman Facebooknya pada tengah hari Ahad.

Pada masa sama, Fahmi turut menafikan beliau ada kaitan dengan kewujudan sebuah lagi akaun Facebook yang dibuka menggunakan namanya.

“Page 'Fahmi Zainol' yang baharu itu tiada kaitan dengan saya. Saya percaya ia sengaja dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab. Saya harap rakyat Sabah tidak termakan dengan kenyataan tersebut," katanya.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai kes pendakwaan UM terhadapnya, Fahmi berkata, dia dan tujuh lagi mahasiswa UM akan menghadiri prosiding pendengaran kes kali kedua pada 18 November ini.

"Kami akan hadiri prosiding kali kedua pada Selasa depan selepas pendengaran pertama yang sepatutnya berlangsung pada 7 November lalu ditangguhkan," katanya.

Fahmi dan tujuh lagi mahasiswa UM disiasat oleh Lembaga Tatatertib UM susulan tindakannya menganjurkan pidato "40 Tahun: Dari UM ke Penjara" bulan lepas.

Kelapan-lapan mahasiswa itu berdepan pelbagai dakwaan termasuk menganjurkan perhimpunan haram, menghadiri perhimpunan haram dan mengingkari arahan universiti.

Pada 27 Oktober lepas, sekurang-kurangnya 1,000 mahasiswa dan mahasiswi telah merempuh masuk pintu pagar UM bagi menghadiri acara pidato bersama Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.Fahmi Zainol, Universiti Malaya

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain