Cameron Highlands: 91 Mangsa Ditempat Di Pusat Pemindahan - Semasa | mStar

Cameron Highlands: 91 Mangsa Ditempat Di Pusat Pemindahan

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim (kiri) meluangkan masa bertemu dengan mangsa banjir kilat Kampung Baru Ringlet dan banjir lumpur Lembah Bertam semasa mengadakan lawatan ke Pusat Pemindahan Sementara Mangsa Banjir di dewan orang ramai Pekan Ringlet pada Jumaat.

CAMERON HIGHLANDS: Sehingga pukul 9.30 pagi Sabtu, mangsa banjir kilat yang ditempatkan di Pusat Pemindahan Mangsa Bencana di Dewan Serbaguna Orang Ramai, Ringlet di sini adalah berjumlah 91 orang daripada 28 keluarga.

Ketua Polis Daerah Cameron Highlands, DSP Wan Zahari Wan Busu berkata kesemua mangsa dipindahkan ke situ sejak Rabu lepas. Beliau berkata mangsa masih tidak dibenarkan pulang ekoran cuaca yang tidak menentu.

"Faktor cuaca tidak mengizinkan kerana hujan lebat turun sekejap-sekejap. Mangsa hanya akan dibenarkan pulang untuk mengambil barang keperluan apabila hujan berhenti," katanya kepada Bernama di sini.

Para mangsa merupakan penduduk sekitar tebing Sungai Bertam yang diarah berpindah apabila air Empangan Sultan Abu Bakar dilepaskan secara berperingkat ekoran parasnya yang semakin meningkat akibat hujan lebat.

Sementara itu Pekan Ringlet juga dilanda banjir kilat apabila air di sungai berhampiran naik melebihi paras tebing berikutan hujan lebat selama sejam.

Lima orang terkorban manakala lima lagi cedera dalam kejadian banjir dan tanah runtuh di sini Rabu lalu.

banjir lumpur , cameron highlands

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

14 ciri WhatsApp yang mungkin anda tak tahu

Model Playboy buah hati baharu Neymar