suria

Perhimpunan Agung Umno 2014 Bincang Isu Akta Hasutan - Hishammuddin

Datuk Seri Hishammuddin Hussein
KUALA TERENGGANU: Akta Hasutan 1948 akan menjadi salah satu isu utama yang akan dibincangkan oleh perwakilan pada Perhimpunan Agung Umno yang akan datang, kata Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Naib Presiden Umno berkata adalah penting bagi kerajaan untuk mendengar suara ahli-ahli akar umbi parti sebelum membuat keputusan memansuhkan akta kontroversi itu.

"Kerajaan perlu mendengar pandangan semua pihak yang berkepentingan dalam menentukan apa yang perlu dilakukan dengan Akta Hasutan.

"Umno adalah pemegang kepentingan utama dan anda tidak boleh mengabaikan pandangan mereka," kata Hishammuddin pada sidang akhbar di Konvensyen Umno Terengganu 2014 di sini, Sabtu.

Perhimpunan Agung Umno dijadualkan berlangsung di Kuala Lumpur pada 29 November.

Hishammuddin, yang juga Menteri Pertahanan berkata apa jua keputusan yang dibuat oleh kerajaan Persekutuan berkaitan Akta Hasutan adalah usaha untuk mempertingkatkan undang-undang sedia ada bagi memastikan kestabilan di negara ini.

"Hubungan kaum dan agama serta institusi kerajaan Melayu tidak dapat digadaikan, kita mesti terus menjaganya.

"Kerajaan sedar bahawa dalam landskap hari ini, akta itu perlu dikaji semula. Kita mungkin menggantikannya dengan undang-undang baharu. Jika kita tidak memansuhkannya, kita boleh memindanya dengan tambahan baru.

"Kami mahu meningkatkan undang-undang sedia ada di samping memastikan bahawa intipati penting Akta Hasutan masih dipertahankan," kata Hishammuddin.

Najib pada tahun 2012 mengumumkan bahawa Akta Hasutan akan dimansuhkan dan digantikan dengan Akta Keharmonian Nasional sebagai sebahagian daripada pelan transformasi politik negara.

Sementara itu, Hishamuddin melahirkan keyakinan dalam kepimpinan Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Razif Abd Rahman.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

Ahmad Said, isteri disahkan positif Covid-19