Perintah Berkurung Di Sabah Dilanjutkan Sehingga 21 Oktober - Semasa | mStar

Perintah Berkurung Di Sabah Dilanjutkan Sehingga 21 Oktober

Anggota Pasukan Khas Laut Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) melakukan rondaan keselamatan di perairan Semporna.

KOTA KINABALU: Perintah berkurung di pantai timur Sabah akan dilanjutkan sehingga 21 Oktober, jelas Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jalaluddin Abd Rahman pada Ahad.

Beliau berkata ini adalah lanjutan keenam perintah berkurung selama dua minggu yang telah dilaksanakan sejak 19 Julai lalu. 

Perintah berkurung semasa berakhir pada 6 Oktober ini. 

Jalaluddin berkata, lanjutan bermula 7 malam hingga 5 pagi diperlukan untuk mencegah pantai timur daripada insiden penculikan di kawasan sempadan serta aktiviti jenayah lain seperti penyeludupan daripada berlaku. 

"Keadaan ini adalah di bawah kawalan pasukan serta logistik kami tetap berwaspada (kepada mana-mana ancaman), '' katanya kepada pemberita selepas menghadiri solat Aidiladha di masjid Ibu Pejabat Polis Negeri Kepayan.

Jalaluddin berkata berdasarkan maklum balas daripada pengusaha resort dan penternak ikan di perairan Sabah Timur, mereka gembira dengan perintah berkurung, kerana mereka merasakan lebih selamat. 

Beliau berkata perintah berkurung juga dapat menghalang aktiviti untuk penyeludup dari kedua-dua belah Sabah-Filipina selatan sempadan laut yang mana pasukan keselamatan dapat mengesan dan membendung aktiviti penyeludupan haram termasuk penyeludupan bahan api bersubsidi dan barangan makanan dari Sabah ke selatan Filipina. 

Jalaluddin berharap penduduk tempatan di pantai timur terutamanya nelayan akan terus memberi sokongan kepada pegawai-pegawai keselamatan ketika perintah berkurung ini dijalankan. 

Sesiapa yang ditangkap melanggar perintah berkurung itu boleh dikenakan hukuman penjara sehingga enam bulan atau denda sehingga RM500.  

Perintah berkurung itu meliputi enam daerah - Sandakan, Kinabatangan, Lahad Datu, Semporna, Kunak dan Tawau.

Perintah berkurung , Sabah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!