Khidmat Tulis Wasiat Meningkat

PETALING JAYA: Bilangan rakyat Malaysia yang menulis wasiat semakin meningkat berikutan insiden penerbangan yang berlaku baru-baru ini.

Firma perancangan harta pusaka di sini melaporkan berlaku peningkatan sebanyak 40 peratus dalam penulisan wasiat baharu manakala syarikat AmanahRaya menerima lebih permohonan daripada syarikat untuk mengadakan sesi dialog bersama kakitangan mereka mengenai kepentingan perancangan harta pusaka.

"Kebiasaannya berlaku peningkatan (permohonan wasiat baharu) apabila tragedi berlaku kerana ia mengingatkan orang ramai bahawa kehidupan hanyalah sementara dan lebih baik mengambil langkah awal sebelum terlambat," kata Pengurus Besar Kanan, Rockwills Trustee Bhd, Azhar Iskandar Hew.

Pada 8 Mac lalu, pesawat Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 hilang dari radar bersama 239 penumpang dan anak kapal manakala empat bulan kemudian, pesawat MH17 yang membawa 298 penumpang ditembak jatuh dekat sempadan Rusia-Ukraine.

Ahzhar berkata adalah penting untuk tidak meninggalkan orang yang kita sayang dalam kesusahan sekiranya sesuatu yang tidak diingin menimpa kita.

Syarikat tersebut menganggarkan wang dan aset tidak dituntut bernilai kira-kira RM60 bilion di negara ini kerana pemiliknya tidak meninggalkan wasiat semasa mereka meninggal dunia.

Hanya sebilangan kecil, antara 5% dan 10 %, rakyat Malaysia dipercayai menulis wasiat.

Pengamal undang-undang keluarga, Andy Low Hann Yong berkata, berlaku 'peningkatan ketara' dalam permintaan terhadap perkhidmatan penulisan wasiat.

Katanya, ini mungkin disebabkan peningkatan kesedaran orang ramai terhadap kepentingan wasiat atau kejadian malang seperti MH370 dan gempa bumi serta laporan perebutan harta pusaka melibatkan personaliti atau taikun.

"Kejadian malang menyebakan orang ramai mula menyedari kehidupan sukar diramal. Kematian seseorang mungkin boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja menyebabkan orang ramai bertindak menulis wasiat," katanya.

Ketua Bahagian Pengurusan Operasi AmanahRaya, Amran Ahmad berkata, pemegang amanah dan pentadbir menerima 'sekurang-kurangnya' peningkatan sebanyak 10% selepas misteri kehilangan MH370.

"Terdapat lebih banyak syarikat meminta kami untuk mengadakan ceramah kepada kakitangan mereka," katanya.

Ketua Komunikasi Korporat AmanahRaya, Nik Salina Nik Idris berkata, 'Tanggapan bahawa pengurusan legasi bukan sahaja untuk orang kaya adalah salah.'
wasiat, AmanahRaya, MH370, MH17

Artikel Sebelum

Najib Puas Hati Lawatan Ke AS Lancar

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain