Pengarang | mStar

Pengarang

CHRISTINA CHIN

CHRISTINA CHIN

Saintis Malaysia Terima Anugerah Fizik Berprestij Di Dunia

KUALA LUMPUR: Seorang penyelidik Malaysia menjadi saintis pertama dari negara membangun yang menerima Anugerah Marie Sklodowska-Curie.

Video Pelajar Dibuli Berlaku Di Singapura

PETALING JAYA: Video yang tular mengenai seorang pelajar yang dibuli di dalam kelas tidak berlaku di Malaysia.

Pelajar Sasaran Edar Dadah Dalam Talian

BANGI: Operasi pengedar dadah kini beralih kepada kegiatan secara dalam talian bagi mengelak ditahan pihak berkuasa.

Malaysia Wujud Kumpulan Pekerja Teknologi Untuk Masa Depan

PETALING JAYA: Malaysia kini bersedia untuk memupuk 'tenaga kerja digital', ketika tugas-tugas yang dilakukan oleh manusia berisiko 'digantikan' kemajuan teknologi.

Sudah Merokok Seawal 10 Tahun - Tinjauan KKM

PETALING JAYA: Tinjauan dilakukan Kementerian Kesihatan (KKM) mendedahkan dalam setiap lima pelajar, seorang daripada mereka mula mula berjinak-jinak dengan rokok sejak berusia 10 tahun.

Sistem Bayaran Pukal Kurangkan Beban Kos Perubatan

PETALING JAYA: Seiring cadangan dan kajian Kementerian Kesihatan, pihak doktor sedang meneliti pelaksanaan sistem 'bundle' (bayaran pukal) di klinik-klinik bagi tujuan mengurangkan kos perubatan.

Waspada Penipuan Skim Persaraan, Melabur Dengan Bijak - KWSP

PETALING JAYA: Kumpulan profesional di puncak kerjaya, anak muda berpendidikan dan mereka yang hampir bersara sering menjadi sasaran sindiket penipuan (scam).

Rakyat Malaysia Kurang Gemar Beli-Belah Dalam Talian

PETALING JAYA: Secara global, membeli-belah dalam talian memberi kesan kepada pasaran runcit dengan mendadak. Bagaimanapun, rakyat Malaysia masih berminat untuk berkunjung ke pusat membeli-belah.

Hati-Hati Dengan Penghantar E-Mel

PETALING JAYA: Aktiviti penipuan telah menyebabkan pelakunya 'terlepas' bersama jutaan ringgit dengan hanya menggodam e-mel.

Kerajaan Kaji Kurangkan 'Bunyi Bising' Pada Tahap Terendah

PETALING JAYA: Jabatan Alam Sekitar (JAS) sedang mengkaji keperluan menggubal undang-undang baharu bagi membendung pencemaran bunyi susulan sebahagian besar aduan yang diterima.

IKLAN

Klik

default image

Universiti Taylor ke-14 terbaik dunia dalam senarai QS World University Rankings bagi hospitaliti dan pengurusan liburan

UNIVERSITI Taylor mengekalkan kedudukannya sebagai salah satu pusat pengajian terbaik apabila tersenarai dalam ranking QS Dunia 2019 mengikut subjek menerusi program Hospitaliti dan Pengurusan Liburan baru-baru ini.

default image

Loji Rawatan Air Selangor diiktiraf sebagai Pusat Bertauliah Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN)

LOJI Rawatan Air Sungai Semenyih mendapat pengiktirafan sebagai Pusat Bertauliah Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia.

default image

Air Selangor terima Anugerah Cemerlang NCOSH 2018 bagi kategori kemudahan air

KOMITMEN Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) dalam meningkatkan tahap keselamatan dan kesihatan pekerjaan di tempat kerja terbukti apabila pejabat Wilayah Gombak Air Selangor dipilih sebagai pemenang Anugerah Cemerlang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan 2018 kategori kemudahan air baru-baru ini.


default image

Program hujung minggu Universiti Taylor dipenuhi peluang untuk tenaga kerja masa depan

KAJIAN terbaharu oleh Insitut Kajian Khazanah mendapati sistem pendidikan Malaysia lebih menekankan kepada akademik dan kelayakan profesional.

IKLAN