suria

Pengarang

CHRISTINA CHIN

CHRISTINA CHIN

Saintis Malaysia Terima Anugerah Fizik Berprestij Di Dunia

KUALA LUMPUR: Seorang penyelidik Malaysia menjadi saintis pertama dari negara membangun yang menerima Anugerah Marie Sklodowska-Curie.

Video Pelajar Dibuli Berlaku Di Singapura

PETALING JAYA: Video yang tular mengenai seorang pelajar yang dibuli di dalam kelas tidak berlaku di Malaysia.

Pelajar Sasaran Edar Dadah Dalam Talian

BANGI: Operasi pengedar dadah kini beralih kepada kegiatan secara dalam talian bagi mengelak ditahan pihak berkuasa.

Malaysia Wujud Kumpulan Pekerja Teknologi Untuk Masa Depan

PETALING JAYA: Malaysia kini bersedia untuk memupuk 'tenaga kerja digital', ketika tugas-tugas yang dilakukan oleh manusia berisiko 'digantikan' kemajuan teknologi.

Sudah Merokok Seawal 10 Tahun - Tinjauan KKM

PETALING JAYA: Tinjauan dilakukan Kementerian Kesihatan (KKM) mendedahkan dalam setiap lima pelajar, seorang daripada mereka mula mula berjinak-jinak dengan rokok sejak berusia 10 tahun.

Sistem Bayaran Pukal Kurangkan Beban Kos Perubatan

PETALING JAYA: Seiring cadangan dan kajian Kementerian Kesihatan, pihak doktor sedang meneliti pelaksanaan sistem 'bundle' (bayaran pukal) di klinik-klinik bagi tujuan mengurangkan kos perubatan.

Waspada Penipuan Skim Persaraan, Melabur Dengan Bijak - KWSP

PETALING JAYA: Kumpulan profesional di puncak kerjaya, anak muda berpendidikan dan mereka yang hampir bersara sering menjadi sasaran sindiket penipuan (scam).

Rakyat Malaysia Kurang Gemar Beli-Belah Dalam Talian

PETALING JAYA: Secara global, membeli-belah dalam talian memberi kesan kepada pasaran runcit dengan mendadak. Bagaimanapun, rakyat Malaysia masih berminat untuk berkunjung ke pusat membeli-belah.

Hati-Hati Dengan Penghantar E-Mel

PETALING JAYA: Aktiviti penipuan telah menyebabkan pelakunya 'terlepas' bersama jutaan ringgit dengan hanya menggodam e-mel.

Kerajaan Kaji Kurangkan 'Bunyi Bising' Pada Tahap Terendah

PETALING JAYA: Jabatan Alam Sekitar (JAS) sedang mengkaji keperluan menggubal undang-undang baharu bagi membendung pencemaran bunyi susulan sebahagian besar aduan yang diterima.