IPU Seluruh Negara Baik Setakat 8 Pagi - Semasa | mStar

IPU Seluruh Negara Baik Setakat 8 Pagi

KEMBALI CERAH ... Perbezaan dua gambar pemandangan di sekitar ibu kota yang sebelum ini dilanda jerebu (gambar kiri) dan kini kembali cerah (gambar kanan) ketika tinjauan fotoBernama di sini, hari ini. Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Kuala Lumpur hari ini berada pada paras sederhana dengan bacaan IPU 70 setakat jam 10 pagi tadi. -Foto BERNAMA.
KUALA LUMPUR: Kualiti udara secara keseluruhnnya baik dengan kebanyakan kawasan merekodkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) antara baik dan sederhana, setakat 8 pagi ini.

Menurut portal Jabatan (JAS) 27 kawasan mencatat IPU baik ialah di Pasir Gudang, Johor (48), Sibu (42) dan Seremban (49).

27 kawasan merekodkan IPU sederhana ialah Alor Setar (65), Bakar Arang di Sungai Petani (71), Langkawi (53), Jalan Tasek, Ipoh (60), Kampung Air Putih di Taiping (74), SK Jalan Pegoh (60), Seri Manjung (62) dan Tanjung Malim (53).

Kawasan lain ialah, Kangar (55), Perai (62), Seberang Jaya 2 (66), USM (60), Bintulu (55), ILP Miri (88), Kuching (70), Miri (79), Samarahan (69), Sri Aman (58), Banting (57), Kuala Selangor (62), Pelabuhan Klang (82), Petaling Jaya (58), Shah Alam (59), Kemaman (54), Batu Muda di Kuala Lumpur (68), Cheras (65)

dan Putrajaya (53).

Bacaan IPU antara 0 dan 50 dikategori sebagai baik, 51 hingga 100 (sederhana), 100 ke 200 (tidak sihat), 200 hingga 300 (sangat tidak sihat) dan 300 ke atas (berbahaya).


Orang ramai boleh merujuk portal www.doe.gov.my untuk mengetahui bacaan IPU semasa.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain