Amalan Bertukar Juadah Berbuka Puasa Wajar Dikekalkan

Amalan bertukar juadah pada bulan Ramadan boleh mengeratkan hubungan sesama jiran.
WAKTU kecil dahulu kebanyakan kita pasti merasai pengalaman disuruh ibu atau bapa untuk menghantar juadah berbuka puasa ke rumah jiran.

Ketika itu juga bekas diisi juadah itu dipulangkan semula tetapi tidak dibiarkan kosong, sebaliknya diganti dengan makanan lain sebagai tanda 'balas' daripada jiran yang bermurah hati.


Tidak dinafikan amalan bertukar-tukar juadah berbuka puasa merupakan tradisi suatu masa dahulu.

Senario hari ini mungkin agak berbeza apabila bazar dan bufet Ramadan memeriahkan bulan puasa yang mana sedikit sebanyak ia memberi kesan kepada masyarakat untuk mengamalkannya.

Suri rumah, Roosni Saad, 61, yang berkongsi pengalamannya berkata, beliau sering memasak di rumah untuk juadah berbuka puasa dan akan diberikan sedikit kepada jiran.

"Biasanya lepas memasak, akan saya bekalkan dan akan hubungi jiran terlebih dahulu sebelum ke rumah mereka.

"Kadang-kadang saya ada meminta anak-anak untuk menyerahkan kepada jiran sekiranya saya masih sibuk di dapur," katanya.

Menurut Roosni, amalan bertukar-tukar juadah berbuka puasa masih diamalkan sehingga kini, namun caranya mungkin sedikit berbeza.

"Sekarang pun masih bertukar juadah tetapi kebanyakannya dibeli di bazar Ramadan. Masak atau beli bukan isunya tetapi niat kita untuk memberikan kepada jiran," katanya.


Keluarga dapat menikmati lebih banyak hidangan berbuka jika bertukar juadah.

Penjawat awam, Jasimah Mohamed, 56, pula menyifatkan amalan bertukar-tukar juadah berbuka puasa sebagai satu sedekah, di samping membantu jiran antara satu sama lain.

"Kalau ada lima jiran, lima lauklah dapat. Kadang-kadang akan masak satu atau dua lauk sahaja sebab nanti akan bertukar-tukar juadah.

"Bukan saja ada variasi makanan untuk berbuka puasa, tetapi dapat berkongsi makanan bersama-sama. Ada yang kita dapat lauk dan dapat kuih sahaja, tetapi itulah pilihan yang lebih menarik untuk berbuka puasa," katanya.

Bagi pengurus sumber manusia, Abdul Mutalib Ariff, 29, beliau melihat amalan bertukar juadah berbuka puasa masih relevan, tetapi sukar dilakukan di bandar ekoran kesibukan masing-masing.

"Di bandar agak sukar untuk diamalkan sebab masing-masing buat hal sendiri. Kalau di kampung, masih ada yang buat.

"Contohnya, di kampung saya di Bidor, Perak dan Pontian Kechil, Johor masih ada amalan bertukar-tukar juadah berbuka puasa yang sememangnya begitu dinanti-nantikan menjelang Ramadan," katanya.

Graduan universiti, Fatin Atilah Ed Osmaidi, 25, mengharapkan supaya amalan itu dikekalkan bagi mengeratkan hubungan silaturrahim antara satu sama lain.

Bagaimanapun, katanya, budaya lebih gemar untuk berbuka puasa di luar, berbanding di rumah menyebabkan amalan itu terhakis.

"Ada juga yang suka beli juadah berbuka puasa di bazar Ramadan. Tetapi alangkah baik jika berkunjung ke rumah jiran untuk berkongsi sedikit apa yang dibeli.

"Amalan berpuasa kita bukan sahaja, diberkati malah kita turut disenangi di kalangan jiran," tambah Fatin.

balas juadah, Ramadan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain