436 Pati Ditahan Menerusi 123 Operasi Bersepadu Di Perak

IPOH: Sebanyak 436 pendatang asing tanpa izin (Pati) serta 12 majikan ditahan menerusi 123 operasi bersepadu yang dijalankan di seluruh negeri Perak bagi tempoh 21 Jan sehingga 28 Feb lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Komunikasi dan Multimedia Perak, Datuk Shahrul Zaman Yahya berkata operasi yang membabitkan Jabatan Imigresen, Rela, polis serta Jabatan Pendaftaran menahan 132 warga Indonesia, Myanmar (77), Thailand (73), Bangladesh (55), India (35), Kemboja (31), Pakistan (24), Nepal (7) dan Vietnam (2).

"Dalam operasi itu pemeriksaan dijalankan ke atas seramai 2,278 orang. Sekiranya Pati memiliki dokumen perjalanan serta wang perbelanjaan pulang, tempoh biasa proses penghantaran Pati mengambil masa kurang satu minggu.

"Pati yang tiada dokumen perjalanan dan wang perbelanjaan, penghantaran pulang mereka bergantung kepada pihak kedutaan berkaitan pengeluaran dokumen, dan majikan atau keluarga untuk menguruskan perbelanjaan pulang," katanya menjawab soalan S. Kesavan (PKR-Hutan Melintang) pada persidangan Dewan Undangan Negeri pada Jumaat.

Katanya operasi telah dilakukan di lokasi seperti premis perniagaan, kilang, tempat awam dan kawasan kediaman.

Shahrul Zaman berkata kos perbelanjaan Pati yang ditahan di depot untuk sehari adalah sebanyak RM31.

"Perbelanjaan itu meliputi makanan dan minuman, kemudahan air, elektrik, kesihatan serta logistik, pembersihan blok tahanan, infrastruktur dan lain-lain. Perbelanjaan untuk Pati agak tinggi dan ia sangat merugikan kita," katanya.

Menjawab pula soalan Wong Kah Woh (DAP-Canning), beliau berkata Kementerian Dalam Negeri mengambil pelbagai langkah bagi mengatasi masalah kemasukan Pati, namun kerjasama daripada semua pihak termasuk orang awam diyakini dapat mengatasi masalah itu dari semasa ke semasa.

"Masalah ini (kemasukan Pati) harus diterima kerana Malaysia sebuah negara Semenanjung yang dikelilingi air dan pantai persisiran beribu kilometer, merupakan cabaran hebat untuk tangani masalah ini. Dengan tindakan yang diambil diharap dapat mengurangkan jumlah Pati sehingga mencapai angka sifar," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain