Rafizi Tekad Jatuhkan Papagomo - Semasa | mStar

Rafizi Tekad Jatuhkan Papagomo

Papagomo (kiri) dan Rafizi.
KUALA LUMPUR: Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli akan berusaha sedaya upaya untuk menjatuhkan Papagomo dengan mendedahkan identitinya dan kemudian membuat laporan polis dan menfailkan saman terhadap blogger Umno kontroversi itu.

Identiti Papagomo sebelum ini yang menjadi misteri telah terbukti apabila nama Wan Muhammad Azri Wan Deris terdapat dalam soalan bertulis yang dikemukakan kepada Kementerian Pertahanan oleh Ahli Parlimen Pandan itu di Parlimen pada Rabu.

"Di Parlimen, Menteri Pertahanan mengesahkan bahawa orang yang bernama Wan Muhammad Azri Wan Deris telah menaiki kapal selam Scorpene pada 9 Disember 2011 bersama-sama dengan petugas media," kata Rafizi, Khamis.

"Maklumat ini juga telah tersebar secara meluas dalam talian, termasuklah di dalam Umno blog sendiri mengenai Papagomo yang telah secara bongkaknya memasuki kapal Scorpene," katanya.

Rafizi menjelaskan bahawa implikasi daripada dapatan beliau itu juga akan dapat membuatkan Wan Muhammad Azri terperangkap dalam kes sumpah bohong.

"Ketika memberikan testimoni dalam saman Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dibawa terhadap Papagomo, Wan Muhammad Azri berkata di mahkamah bahawa dia tidak pernah berada dalam kapal selam Scorpene.

"Jawapan oleh Menteri Pertahanan telah mengesahkan bahawa Wan Muhammad Azri telah berbohong dengan sumpah," katanya.

Rafizi dan Ahli Parlimen Padang Serai akan membuat laporan polis di balai polis Dang Wangi terhadap Wan Muhammad Azmi kerana melakukan sumpah bohong, kesalahan di bawah Seksyen 193 Kanun Keseksaan pada 8 April.

Rafizi juga akan memfailkan saman sivil terhadap Wan Muhammad Deris kerana memfitnah beliau dengan mendakwa Rafizi dipecat oleh Petronas keranan membuat tuntutan palsu apabila beliau meninggalkan syarikat minyak dan gas negara pada tahun 2009.

Pada Februari, Anwar menang RM850,000 saman terhadap Wan Muhammad Azri berhubung 'posting' fitnah di blog.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Rosilah Yop dalam penghakimannya juga mendapati Wan Muhammad Azri juga orang yang sama dengan Papagomo .

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain