'Kecemasan Air' Mungkin Diisytihar Jika Tiada Hujan Dalam Masa Tiga Minggu - Semasa | mStar

'Kecemasan Air' Mungkin Diisytihar Jika Tiada Hujan Dalam Masa Tiga Minggu

Empangan Sungai Selangor
KUALA LUMPUR: Perisytiharan air pada 'tahap kecemasan' mungkin terpaksa dilakukan jika keadaan cuaca tidak menunjukkan peningkatan dalam masa tiga minggu.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata: "Jika masih tidak hujan dalam masa tiga minggu ini, saya rasa Majlis Keselamatan Negara yang sedang mengkaji keseluruhan keadaan perlu mengisytiharkan kecemasan."

"Kita semua mendoakan supaya hujan turun. Jika tidak, keadaan akan menjadi benar-benar buruk," katanya, Khamis.

Dr Maximus berkata paras air telah menurun disebabkan musim kering yang berpanjangan.

Empangan Sungai Selangor yang merupakan takungan yang terbesar di negeri ini merekodkan kapasiti 40.53 peratus air sehingga 8 pagi Khamis.

Lembaga Urus Air Selangor (Luas) di laman webnya berkata empangan yang memberikan khidmat kepada lebih 60 peratus daripada 7.1 juta penduduk di Lembah Klang dan Selangor itu berada pada kapasiti 40.99 peratus pada masa yang sama, hari Rabu.

Ia adalah konsisten dengan kenyataan kerajaan Selangor pada awal Februari bahawa air di empangan itu berkurangan sebanyak 0.4 peratus setiap hari kerana cuaca panas terik di Semenanjung selama beberapa minggu dan kekurangan hujan di kawasan tadahan air.

Tahap air di empangan lain ialah 51.44 peratus (Klang Gates) 90.72 peratus (Batu) , 61.53 peratus (Langat), 77.49 peratus (Semenyih), 71.22 peratus (Sungai Tinggi) dan 91.63 peratus (Tasik Subang).

Sumber-sumber dilaporkan berkata bahawa paras air di empangan akan dianggap kritikal jika berada di bawah 40 peratus.

Walau bagaimanapun, Pengarah Luas Md Khairi Selamat tidak bersetuju dengan laporan tersebut dan berkata tahap kritikal adalah 30 peratus.

"Jika ia berterusan seperti ini, iaitu jika hujan masih tidak turun, kita mempunyai kira-kira 30 hari sebelum ia (Sungai Empangan Selangor) sampai ke tahap kritikal," katanya kepada The Star.

Selangor sedang melalui fasa ketiga pencatuan yang menurut Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara memberi kesan kepada 722.032 isi rumah melibatkan kira-kira 3.6 juta orang.

Mereka menerima bekalan setiap dua hari di bawah amalan "pengagihan berjadual".

Hujan singkat di bahagian-bahagian tertentu di negeri ini tidak banyak membantu dalam meningkatkan paras air.

Pembenihan awan telah ditangguhkan setakat ini kerana pesawat telah dikerahkan untuk membantu mencari penerbangan MH370 yang hilang.

Di Johor, beribu-ribu rumah terpaksa bergantung kepada bekalan lori tangki air kerana sungai telah kering.

Menurut SPAN, loji rawatan air Sembrong Timur berkhidmat daerah Kluang kini hanya menghasilkan kurang daripada 0.4 juta liter air sehari berbanding 31 juta liter kebiasaannya.

Artikel Sebelum

Bahagian Siling Hotel Concorde Runtuh

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain