Syabas Belum Terima Arahan Laksana Catuan Peringkat Ketiga - Semasa | mStar

Syabas Belum Terima Arahan Laksana Catuan Peringkat Ketiga

KUALA LUMPUR: Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) belum menerima apa-apa arahan daripada kerajaan negeri untuk melaksanakan Pelan Catuan Bekalan Air peringkat ketiga, kata Penolong Pengurus Besar, Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syabas, Priscilla Alfred. 

Priscilla berkata setakat ini tiada sebarang perubahan akan dilakukan pada pelan catuan air peringkat kedua yang bermula Ahad lalu berikutan pengurangan pelepasan air mentah sebanyak 200 Juta Liter Sehari (JLH) di empangan Sungai Selangor.

Pada Selasa, Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Elizabeth Wong megeluarkan kenyataan dalam sebuah portal online bahawa rakyat negeri Selangor perlu bersiap sedia menghadapi catuan fasa ketiga melibatkan lebih banyak pengguna termasuk kawasan Ampang dan Melawati jika paras air di Empangan Klang Gates tidak menunjukkan peningkatan.

Wong dipetik sebagai berkata setakat pada Selasa, paras air di empangan tersebut adalah 52.91 peratus dan jika mencecah 50 peratus, ia diisytihar kritikal dan catuan fasa ketiga terpaksa dilaksanakan.

Sementara itu mengulas tentang rungutan pengguna yang mendakwa menerima bekalan air berlumpur setiap kali bekalan air disambung semula, Priscilla berkata ia disebabkan mendapan kotoran pada sistem paip Syabas setiap kali pintu air ditutup atau dibuka.

"Setiap kali pintu air ditutup, kotoran atau mendapan akan terkumpul dan apabila ia dibuka, pancutan air akan menyebabkan kotoran dan mendapan keluar bersama-sama dengan bekalan air.

"Ia sememangnya satu isu, namun hanya berlaku pada pengguna di sesetengah kawasan.

"Oleh itu kita nasihatkan pengguna terlibat membiarkan dulu air beberapa minit sebelum menggunakannya, kerana ia tidak selamat untuk digunakan," kata Priscilla.

Pelan Catuan Bekalan Air Peringkat Kedua yang dilaksanakan melibatkan 260 kawasan dengan 413,617 pintu rumah kini memasuki hari keempat sejak dilaksanakan Ahad lepas. - BERNAMA

Catuan Air , Syabas , Elizabeth Wong

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain