20,309 Kenderaan Setiap Jam Pada Hari Pelancaran Jambatan Kedua P.Pinang - Semasa | mStar

20,309 Kenderaan Setiap Jam Pada Hari Pelancaran Jambatan Kedua P.Pinang

GEORGE TOWN: Trafik berjalan lancar di sepanjang jambatan baharu Sultan Abdul Halim Muadzam Shah pada hari ketiga ia beroperasi sebagai laluan alternatif bagi penduduk tanah besar berulang alik ke Pulau Pinang dan sebaliknya.

Pengarah Urusan Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB) Datuk Ir Dr Ismail Mohamed Taib berkata 20,309 kenderaan direkodkan menggunakan Jambatan kedua Pulau Pinang setiap sejam pada hari pelancarannya Sabtu lalu.

"Kesesakan trafik berlaku semasa hari pembukaan tetapi pada pagi Isnin, aliran trafik kembali lancar sehingga hari ini (Selasa)," katanya dalam satu kenyataan.

Ismail berkata kesesakan trafik pada hujung minggu disebabkan pengguna jalan raya memperlahankan kenderaan untuk merasai dan menghargai jambatan terpanjang di Asia Tenggara itu pada waktu malam.

Jambatan baharu itu merupakan laluan alternatif ke bahagian pulau bagi penduduk yang tinggal di Seberang Perai Selatan seperti Nibong Tebal atau Jawi dan sebagai laluan alternatif bagi mereka di Batu Maung atau Permatang Damar Laut untuk sampai ke tanah besar.

"Bagi mereka yang datang dari Batu Maung yang ingin berulang alik ke Kulim, Bandar Baru Perda, Permatang Pauh dan kawasan berdekatan, boleh menggunakan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah dan meneruskan perjalanan menggunakan jalan-jalan kecil, mengelak lampu isyarat di Hilir Sungai Keluang," katanya.

Ismail berkata mereka yang datang dari Simpang Ampat atau kawasan Bukit Tambun boleh mendapatkan akses ke jambatan baharu melalui Bukit Tambun dan Persiaran Bandar Cassia, yang akan membawa mereka ke persimpangan bunga cengkih Batu Kawan dan meneruskan perjalanan ke jambatan melalui tol plaza Jambatan Kedua.

"Ini merupakan tol plaza bersepadu di mana pengguna jalan raya boleh membayar tol PLUS Expressway dan tol jambatan di satu pusat sehenti; sudah tentu buat masa kini mereka hanya perlu membayar tol PLUS memandangkan jambatan itu bebas tol selama sebulan," katanya.

pulau pinang , jambatan , jambatan kedua

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain