Malaysia-Kepulauan Solomon Erat Hubungan Kerjasama Tumpu Pengangkutan, Pelaburan - Semasa | mStar

Malaysia-Kepulauan Solomon Erat Hubungan Kerjasama Tumpu Pengangkutan, Pelaburan

Abdul Aziz menerima kunjungan hormat Pesuruhjaya Tinggi Kepulauan Solomon, Victor Samuel Ngele di pejabat Kementerian Pengangkutan, Putrajaya pada Isnin.
PUTRAJAYA: Hubungan Malaysia dan Kepulauan Solomon terus dipereratkan menerusi pelbagai kerjasama dan rancangan bersama antara kedua-dua negara terutama dalam bidang pengangkutan dan pelaburan.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi berkata, Kepulauan Solomon menjadikan Malaysia sebagai negara yang patut dicontohi dan setanding dengan negara-negara maju.

"Pihak Kepulauan Solomon merancang untuk menghantar rakyatnya ke Malaysia untuk mendapatkan kepakaran dalam bidang pengangkutan.

"Negara itu terdiri daripada banyak pulau dan sememangnya hubungan di antaranya melibatkan pengangkutan udara yang akan memberi kemudahan bagi rakyatnya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui mStar Online selepas menerima kunjungan hormat Pesuruhjaya Tinggi Kepulauan Solomon, Victor Samuel Ngele di pejabatnya di sini, Isnin.

Abdul Aziz berkata, terdapat cadangan untuk memudahkan hubungan antara Malaysia dengan negara itu yang akan menjana pulangan ekonomi khususnya dalam pengangkutan, perdagangan dan pelancongan.

"Ia (cadangan) akan melibatkan syarikat penerbangan tempatan. Ini kerana pada masa ini, rakyat Kepulauan Solomon perlu ke Brisbane di Australia selama dua setengah jam terlebih dahulu sebelum datang ke Malaysia.

"Dengan adanya kerjasama yang akan dirancang nanti, ia akan memendekkan perjalanan sekaligus memudahkan lagi hubungan antara kedua-dua negara," katanya.

Beliau menambah, sektor pelaburan di kedua-dua negara juga akan meningkat menerusi hubungan yang lebih baik.

Katanya, setakat ini terdapat kira-kira 70 syarikat tempatan yang membuat pelaburan dan mengusahakan perniagaan di Kepulauan Solomon.

"Ini akan memberi ruang kepada Malaysia dari segi peluang-peluang ekonomi kepada usahawan-usahawan tempatan. Malah Kepulauan Solomon turut memberi kerjasama kepada usahawan untuk mengusahakan perniagaan di sana.

"Antara yang akan diterokai adalah sektor pelancongan dan pengangkutan. Peluang pelaburan seharusnya diperluaskan menerusi kerjasama yang erat antara kedua-dua negara," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain