Himpunan Guling Kerajaan Tidak Akan Selesai Masalah Rakyat - Ali Rustam

MELAKA: Himpunan Guling Kerajaan yang dirancang pada malam Sambutan Tahun baharu Selasa depan tidak akan dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat pada masa ini, kata Presiden Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka) Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Anggota Dewan Negara itu berkata sebaliknya, mereka yang tidak berpuas hati dengan isu seperti kenaikan harga barang dan tarif elektrik perlu menyalurkan bantahan mereka melalui saluran yang betul seperti menghantar nota bantahan, mengadakan forum atau pertemuan dengan pemimpin terbabit.

Beliau berkata media arus perdana dan media baharu boleh digunakan rakyat untuk menyuarakan bantahan dengan jelas, malah media sosial juga boleh digunakan untuk menyuarakan rasa tidak puas hati secara terus tentang sesuatu isu kepada pemimpin negara.

"Dengan adanya segala saluran ini di hujung jari, tiada sebab untuk guna demonstrasi haram untuk menyuarakan bantahan," katanya kepada pemberita hari ini.

Terdahulu, Mohd Ali, yang diiringi Pendekar Negara Tan Sri Omar Din Mauju dan kira-kira 50 anggota Pesaka, membuat laporan di Balai Polis Kandang bagi membolehkan polis menyiasat penganjuran perhimpunan berkenaan.

Di KOTA KINABALU, Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno Sabah menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan tegas bagi menghalang penganjuran Himpunan Guling Kerajaan pada 31 Dis ini.

Ketua Pergerakan Wanita Umno bahagian Kota Kinabalu Ruhsimah Zakaria berkata pihak polis juga diminta bertindak ke atas penulis laman blog atau media sosial yang mempromosi perhimpunan berkenaan.

"Kami menyokong sebarang tindakan undang-undang ke atas mereka yang terlibat dalam perhimpunan itu mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan di Balai Polis Karamunsing pada kira-kira 3 petang.

Ketua Puteri Umno Sabah Normala Rasik, yang membuat laporan di balai polis sama, pula mengecam sebarang tindakan tidak bertanggungjawab oleh pihak tertentu yang mengajak rakyat ke jalanan.

Beliau berkata usaha itu langsung tidak mencerminkan jati diri rakyat negara ini, khususnya Sabah, yang mencintai keamanan dan keharmonian.

Sementara itu, Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno bahagian Sepanggar yang diketuai Ketua Wanita bahagian berkenaan Datuk Jainab Ahmad Ayid membuat laporan sama di Balai Polis Menggatal.

Jainab, yang juga Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna Sabah, berkata rancangan itu dianggap tidak munasabah serta bertentangan dengan amalan demokrasi negara ini.

Di PASIR MAS (Kelantan), Umno Rantau Panjang membuat laporan di Ibu Pejabat Daerah Polis di sini berhubung tindakan pihak tertentu mengadakan perhimpunan haram itu, yang disifat boleh menggugat keamanan negara.

Ketuanya, Datuk Abdullah Mat Yasim berkata rakyat berhak menolak kerajaan tetapi biarlah dengan cara demokrasi iaitu melalui proses pilihan raya dan bukannya secara provokasi.

Beliau juga menasihatkan agar budaya negara luar tidak dijadikan ikutan sebaliknya mengekalkan kesopanan dan kesusilaan sebagai panduan menuju kesejahteraan.

Sementara itu Presiden Pertubuhan Generasi Muda Malaysia cawangan Kelantan Ik Ku Man berkata Kementerian Dalam Negeri perlu mengambil tindakan yang sepatutnya dengan menahan pihak yang terbabit kerana sengaja mahu menimbulkan huru-hara.

"Hukum, denda dan penjarakan sesiapa sahaja yang cuba menimbulkan kekecohan dalam negara kerana ia boleh menggugat keamanan serta keselamatan negara dan sebaiknya kita cegah perkara ini lebih awal agar dapat mengelakkan mereka daripada menghasut lebih ramai lagi rakyat," katanya.

Di SHAH ALAM (Selangor), Pemuda Umno Shah Alam membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah di sini berhubung penganjuran perhimpunan haram itu.

Ketua Pemuda Umno Shah Alam Ahmad Mua'adzam Shah Ya'akop menyifatkan tindakan menganjur perhimpunan sedemikian bukan cara terbaik bagi menyelesaikan masalah sebaliknya mendatangkan lebih banyak kemudaratan kepada masyarakat setempat, seterusnya menggugat imej negara.

"Pasti ada saluran lain yang lebih baik untuk rakyat gunakan jika tidak berpuas hati dengan apa-apa tindakan kerajaan, dan perhimpunan haram itu hanya menjejaskan keselamatan kanak-kanak dan keluarga yang keluar menyambut tahun baharu pada malam itu nanti," katanya selepas membuat laporan polis itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain