suria

Bakun Punca Gangguan Elektrik Di Sarawak

KUCHING: Penurunan frekuensi bekalan tenaga kepada 456MW secara tiba-tiba di loji hidroelektrik Bakun telah dikenal pasti sebagai punca gangguan bekalan elektrik di Sarawak, petang Khamis.

Ketua Pegawai Eksekutif Sarawak Energy Bhd (SEB) Torstein Dale Sjotveit yang memohon maaf atas kejadian itu berkata siasatan akan dijalankan dengan sokongan pihak ketiga, termasuk operator Sarawak Hidro Sdn Bhd, untuk memastikan ia tidak akan berlaku lagi.

Beliau berkata gangguan itu berlaku pada pukul 5.36 petang, akibat dari loji hidroelektrik Bakun, yang membawa kepada penutupan semua stesen kuasa di Sejingkat, Batang Ai, Mukah, Bintulu dan Miri.

"Sebelum kejadian ini, sistem itu mempunyai permintaan beban jumlah dan bekalan 1,555 MW. Bakun, yang pada masa itu mempunyai beban 884 MW, menurun bekalan beban sebanyak 456 MW dalam 10 saat, menyebabkan penurunan kekerapan serius untuk bawah 47.5hz dalam sistem. Kekerapan operasi biasa di Sarawak ialah pada 50Hz.

"Untuk melindungi integriti semua penjana lain dalam sistem, keselamatan tersandung telah diaktifkan secara automatik, menyebabkan penutupan semua stesen kuasa dalam unit. Ini dipanggil sebagai 'tiada keadaan pemulihan," katanya pada sidang media di sini, Jumaat.

Artikel Lain