10 Oktober Diisytihar Hari Psikologi Perkhidmatan Awam - Nazri Aziz - Semasa | mStar

10 Oktober Diisytihar Hari Psikologi Perkhidmatan Awam - Nazri Aziz

PUTRAJAYA: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mengisytiharkan 10 Oktober sebagai Hari Psikologi Perkhidmatan Awam bagi mempertingkat kesedaran di kalangan penjawat awam terhadap kepentingan pengurusan psikologi.

Beliau berkata Persekutuan Kesihatan Mental Sedunia (WFMH) telah mengisytiharkan tarikh itu sebagai Hari Kesihatan Mental Sedunia pada setiap tahun.

Katanya, pengisytiharan itu merupakan satu pengiktirafan terhadap sumbangan mereka yang terlibat dengan perkhidmatan psikologi dalam perkhidmatan awam di negara ini.

"Saya berharap sambutan ini akan membuka lembaran baru kepada perkembangan perkhidmatan psikologi dalam perkhidmatan awam dan memberi manfaat kepada pembangunan modal insan perkhidmatan awam dan negara," katanya sempena Sambutan 20 Tahun Psikologi Perkhidmatan Awam Rabu.

Teks ucapan beliau dibacakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong.

Mohamed Nazri berkata untuk memperkasa modal insan perkhidmatan awam, usaha holistik dan terancang perlu diberi tumpuan dalam meneroka bidang baharu bagi mempertingkat kualiti serta mutu penyampaian perkhidmatan psikologi.

Beliau berkata ruang dan peluang baharu harus dibuka lebih meluas kepada pegawai psikologi untuk membangun kemahiran dan kepakaran mereka bagi menjamin kredibiliti serta akauntabiliti dalam penyediaan perkhidmatan.

Selain itu, Mohamed Nazri berkata aspek kesesuaian nisbah pegawai dengan jumlah penjawat awam, struktur serta fungsi yang menyeluruh perlu diambil kira.

"Perkara ini penting untuk memastikan perkhidmatan psikologi memainkan peranan dengan sistematik serta memudahkan akses oleh pengguna. Dengan ini, usaha meningkatkan kualiti penyampaian perkhidmatan dan pembentukan modal insan berprestasi tinggi dapat dicapai," katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Pembangunan) Datuk Farida Mohd ali berkata perkhidmatan psikologi yang wujud dalam perkhidmatan awam selama 20 tahun memberi manfaat kepada penjawat, anggota keluarga serta pelajar tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam.

"Dengan wujudnya perkhidmatan psikologi, ini bermakna ada pihak yang bertanggungjawab meneliti dan mengkaji tingkah laku anggota perkhidmatan awam.

"Bagi mereka yang berprestasi rendah dan bermasalah, mereka boleh dibimbing dan dibangunkan semula; manakala bagi mereka yang telah cemerlang ianya akan terus dipimpin bagi mengekalkan tahap pencapaian," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

10 Rumah Kedai Hangus Dalam Kebakaran

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis