Angkasa Yakin Dapat Laksana Kopsya Awal Januari Ini

KUCHING: Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) yakin Koperasi Pembiayaan Syariah (Kopsya) dapat dilaksanakan pada awal Januari ini.

Timbalan Yang Dipertua Angkasa Datuk Abdul Fattah Abdullah berkata, mereka kini dalam proses melantik anggota lembaga pengarah.

Setakat ini, kira-kira 200 koperasi kredit dengan dana terkumpul berjumlah RM360 juta telah bersetuju menyertai Kopsya, dan akan diperluaskan kepada koperasi lain termasuk peringkat sekolah, katanya kepada pemberita, di sini Ahad.

Katanya, penubuhan Kopsya dijangka dapat memberi lebih banyak faedah kepada koperasi yang didaftarkan di bawah Angkasa, khasnya daripada segi pinjaman kredit, tabung pendidikan serta kemudahan kredit yang lain.

Beliau berkata, walaupun penubuhan Kopsya bukan untuk bersaing dengan institusi perbankan lain namun ia bertujuan untuk memudahkan anggota dalam sesebuah koperasi membuat pinjaman kredit.

Sementara itu, beliau berkata, Angkasa akan menganjurkan lebih banyak program dan seminar bagi meningkatkan integriti pada kalangan anggota sesebuah koperasi khasnya di peringkat anggota lembaga pengarah.

Angkasa akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Diraja Malaysia dan Institut Integriti Malaysia bagi memberi kursus kepada anggota koperasi di seluruh negara.

"Tujuan kita melaksanakan program ini bukan bererti tahap integriti anggota koperasi rendah, tetapi bagi memantapkan lagi operasi sesebuah koperasi pada masa akan datang," katanya.

Katanya, institusi koperasi kini bukan hanya tertakluk kepada kawalan Suruhanjaya Koperasi Malaysia tetapi juga SPRM.

Pada masa ini terdapat kira-kira 8,900 koperasi berdaftar di seluruh negara dengan aset berjumlah RM60 bilion, dan untuk tahun lalu sahaja, sektor itu mencatat nilai perniagaan RM10 bilion iaitu satu peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar. -BERNAMA

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain