Anwar Tolak Dakwaan Tidak Sokong Bersih

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Isnin berdolak-dalik dengan menolak dakwaan beliau tidak menyokong Perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 yang akan diadakan 9 Julai ini.

Sebaliknya, beliau menegaskan kenyataannya telah disalah tafsir oleh media dan beliau sentiasa menyokong Perhimpunan Bersih 2.0.

“Bukan… saya menyokong kedudukan dia (Pengerusi Bersih 2.0) Datuk S. Ambiga supaya Perhimpunan Bersih ini perlu diteruskan. Ini jelas satu salah faham.

“Apa yang saya cakap telah disalah tafsir... Saya cakap sekiranya proses pilihan raya kita bersih dan adil sudah pasti tidak perlu adakan Perhimpunan Bersih,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan, Ambiga yang menolak cadangan Anwar yang dikatakan meminta perhimpunan pada 9 Julai ini dibatalkan jika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berjanji bahawa pilihan raya umum diadakan secara bersih dan adil.

Sehubungan itu bekas Presiden Majlis Peguam itu menegaskan perhimpunan berkenaan akan diteruskan seperti yang dirancang dan keputusan untuk membatalkannya bukan ditangan Anwar.

Mengulas lanjut, Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) berkata, jika media sengaja cuba untuk melaga-lagakan beliau dan Ambiga ternyata usaha tersebut tidak berjaya.

“Saya seorang demokrat, saya bukan pemimpin Umno. Saya kata semalam, kalau pilihan raya itu bersih dan adil tak perlu ada perarakan dan demonstrasi. Tapi liputannya berbeza seolah-olah saya tak setuju dengan perarakan tak benar,” katanya.

Justeru, Anwar berkata sebagai tanda sokongannya beliau akan hadir dan menyertai perarakan yang diadakan pada 9 Julai ini.

Perhimpunan Bersih 2.0 akan diadakan di tiga lokasi iaitu pusat membeli belah Sogo, Masjid Kampung Baru dan Bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Dianggarkan lebih 57 pertubuhan bukan kerajaan (NGO), akan menyertai perhimpunan tersebut.

Selain itu, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) dan Pemuda Umno turut melancarkan demonstrasi pada tarikh yang sama bagi membantah perarakan tersebut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain