3,028 Kompaun Bernilai Hampir RM1 Juta Dikeluarkan Bagi Kawalan Denggi

KUALA LUMPUR: Sejumlah 3,028 kompaun bernilai RM992,200 telah dikeluarkan Kementerian Kesihatan melalui tindakan penguatkuasaan kawalan wabak denggi dan kawalan hasil tembakau, sepanjang Mac lepas.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Hasan Abdul Rahman berkata daripada jumlah keseluruhan itu, sejumlah 1,618 kompaun bernilai RM682,355 dikeluarkan melalui tindakan penguatkuasaan Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 bagi tujuan kawalan wabak denggi.

"Sejumlah 159 kes telah didaftar untuk tindakan mahkamah dan dalam masa yang sama 64 kes telah diselesaikan oleh mahkamah di mana sejumlah RM34,710 denda dikenakan, iaitu purata RM542 setiap denda," katanya dalam satu kenyataan di sini, Ahad.

Bagi penguatkuasaan kawalan hasil tembakau pula, sejumlah 1,410 kompaun bernilai RM309,845 dikeluarkan bagi tempoh yang sama dengan nilai purata RM220 bagi setiap kompaun, katanya.

"Sejumlah 443 kes telah didaftar ke mahkamah dan dalam masa yang sama sejumlah 55 kes dengan denda RM14,060 telah diselesaikan oleh mahkamah dengan purata denda bagi setiap kes ialah RM256," katanya.

Dr Hasan berkata tindakan penguatkuasaan adalah pilihan yang terakhir di ambil kementerian dan semua pihak diminta untuk menjalankan tugas serta tanggungjawab masing-masing agar keberkesanan perlaksanaan aktiviti kesihatan mencapai tahap optimum. -BERNAMA

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain