Pelajar Perempuan Bunuh Diri Selepas Mengumumkannya Di Facebook - Semasa | mStar

Pelajar Perempuan Bunuh Diri Selepas Mengumumkannya Di Facebook

MELAKA: Satu pengalaman dahsyat apabila seorang remaja bermasalah mati setelah terjatuh dari tingkat dua sekolahnya – beberapa hari selepas menulis di Facebooknya tentang keinginan mengambil nyawa sendiri.

Dalam tragedi 9.15 pagi Selasa, Sally Lee Qian Chun, pelajar Tingkatan Lima berjalan keluar sewaktu menghadiri kelas Kimia di makmal tingkat satu dan pergi ke bilik darjahnya di tingkat atas.

Saksi di SMK Seri Kota, Ayer Leleh terkejut mendapati Lee, 17, duduk dalam keadaan berbahaya di koridor yang menghadap bilik darjah kosongnya sebelum terjatuh ke belakang. Dia mengalami kecederaan di kepala yang membawa maut.

Seorang ahli keluarga terdekat yang enggan dikenali berkata keluarga Lee dari Taman Bukit Katil, Bukit Katil, keliru mengapa dia akan mahu ambil hidupnya sendiri.

“Dia kelihatan gembira semasa Tahun Baru Cina.

“Malah saya melihat dia pada Isnin dan dia kelihatan baik dan gembira,” katanya ketika ditemui pada bilik mayat Hospital Melaka di sini, pada Selasa.

Bagaimanapun terdapat cerita lain dalam Facebook Lee. Sejak 17 Jan, dia telah menghantar beberapa komen-komen kurang menyenangkan, malah mengatakan ini akan menjadi Tahun Baru Cina terakhirnya.

Apa yang ditulis menjadi lebih teruk pada Jumaat lepas apabila dia menulis yang dia telah merancang untuk mengambil nyawanya sendiri pada bulan lepas.

Pada malam Ahad, pada sekitar 11.07 malam, Lee mengadu di Facebooknya tentang satu hubungan yang gagal dan janji-janji yang tidak dikotakan ketika mengulangi keinginannya untuk ambil hidupnya sendiri.

Komen beraninya mendapat cemuhan dari rakan-rakan dalam talian. Malah beberapa rakannya menyuruh dia bertindak seperti mana yang dia mahu lakukan.

Dalam pengeposan terakhirnya pada 3.45 petang Isnin, Lee mengingatkan rakan-rakannya supaya mengotakan janji mereka membelikan sebuah patung beruang dan keranda. Dia juga memberitahu mereka supaya tidak merinduinya apabila dia telah tiada dan menjaga diri mereka.

Lee, anak sulung dan satu-satunya gadis daripada dua adik lelaki, digambarkan guru sebagai pelajar bijak dan berkelakuan baik. Ibu bapanya masih sedih dan enggan untuk ditemubual.

Pengerusi MCA, Datuk Gan Tian Loo menyusun satu pertemuan di sekolah itu untuk saudara-mara Lee bertemu dengan beberapa rakan sekelasnya.

“Keluarga masih terkejut dan tidak mampu menerima yang Lee mengambil nyawa sendiri.

“Mereka mahu untuk mengetahui dari rakan-rakannya tentang apa telah berlaku,” katanya ketika ditemui di sini.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah Salehhudin Abd Rahman berkata kes itu diklasifikasikan sebagai kematian mengejut.

Disember lalu, seorang lelaki berumur 22 tahun membunuh diri kerana hubungannya gagal. Dia juga telah menyatakannya di Facebook, 45 minit sebelum membunuh diri.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain