K'jaan Tiada Hasrat Mansuh Hukuman Mati - Semasa | mStar

K'jaan Tiada Hasrat Mansuh Hukuman Mati

KUALA LUMPUR: Kerajaan belum berhasrat untuk memansuhkan hukuman mati terhadap kesalahan membunuh dan jenayah berat yang disabitkan di mahkamah.

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata soal pemansuhan itu perlu diberi penelitian yang rapi kerana ia boleh memberi impak yang besar kepada sistem perundangan negara selain pindaan sewajarnya perlu dibuat kepada undang-undang jenayah tertentu.

"Bagaimanapun kerajaan menyambut baik cadangan supaya hukuman mati dimansuhkan, dengan penelitian rapi dibuat dalam pelbagai aspek dan setelah mengambil kira pandangan dari pelbagai pihak," katanya ketika menjawab soalan Datuk Seri Mohd Radzhi Sheikh Ahmad (BN-Kangar) di persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Menurutnya, kerajaan juga tidak bercadang untuk menukar cara hukuman mati dijalankan berikutan hukuman gantung sampai mati yang dilaksanakan kini diperuntukkan di bawah Kanun Tatacara Jenayah Seksyen 281 sejak zaman British lagi.

Beliau berkata, bagaimanapun kerajaan akan menimbang pandangan berkenan kaedah lain yang lebih sesuai dan berperikemanusiaan mengikut peredaran zaman, dan perubahan teknologi yang kini boleh menawarkan kaedah lain seperti 'suntikan maut' sebagaimana dicadangkan Mohd Radzhi. Menjawab soalan tambahan dari Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) mengenai kewibawaan hakim-hakim dalam menjatuhkan hukuman ke atas kes yang dibicarakan di mahkamah pula Liew berkata, hakim melaksanakan tanggungjawab dan menjalankan hukuman berdasarkan keterangan saksi dan bukti yang dikemukakan semasa perbicaraan dan ia tidak boleh dipertikaikan.

Berhubung bilangan kes pembunuhan yang dibicarakan di mahkamah dan disabit kesalahan sejak tahun 2000 sehingga tahun ini, Liew berkata 1,601 kes bunuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan (Akta 574) didaftarkan di Mahkamah Tinggi dalam tempoh itu.

"Setelah melalui proses rayuan di Mahkamah Rayuan, 47 kes disabitkan di bawah Seksyen 302 Akta 574 yang direkodkan sabitan di Mahkamah Persekutuan," katanya.

Menurutnya, hanya sembilan hukuman gantung dijalankan bagi kes yang disabitkan di bawah Seksyen 302 Akta 574 dan selebihnya belum dilaksanakan kerana masih menunggu keputusan Petisyen Jemaah Pengampunan Negeri.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain