Amerika Tidak Campur Tangan Dalam Kes Liwat Anwar - Jamaluddin

ROMPIN: Amerika Syarikat (AS) tidak pernah campur tangan dalam perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata Duta Besar Malaysia ke AS, Datuk Seri Dr Jamaluddin Jarjis.

Katanya, pentadbiran Presiden Barrack Obama setakat ini tidak pernah mengeluarkan kenyataan supaya kes yang dihadapi oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu digugurkan.

"Belum ada apa-apa yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat berhubung perkara itu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan projek Baiti Jannati Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Kampung Sepayang di sini, hari ini.

Jamaluddin, yang juga Ahli Parlimen Rompin, berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Luar Senat Amerika Syarikat, John Kerry, Selasa lalu, yang meminta kerajaan Malaysia supaya perbicaraan kes liwat Anwar dijalankan secara adil.

Katanya, kenyataan Kerry itu bagaimanapun tidak menggambarkan pendirian Rumah Putih.

"John Kerry meminta supaya sistem kehakiman di Malaysia adil... memang sistem perundangan kita adil pun," tegasnya.

Jamaluddin berkata Jabatan Perdana Menteri akan mengeluarkan kenyataan berhubung kenyataan Kerry itu dalam masa terdekat ini.

Katanya, Malaysia tidak memerlukan campur tangan asing dalam mengendalikan kes Anwar dan boleh diselesaikan tanpa bantuan pihak luar.

Baru-baru ini, 50 ahli Parlimen Australia telah menghantar bantahan rasmi supaya Malaysia menggugurkan tuduhan liwat terhadap Anwar.

Anwar, 63, sedang menjalani perbicaraan atas tuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan 24, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di sini, pada 26 Jun 2008. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Zulkifli Cabar PKR Supaya Dipecat?

Artikel Lain