Zulkifli Cabar PKR Supaya Dipecat?

PETALING JAYA: Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Senator Syed Husin Ali tidak menolak kemungkinan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin sengaja mencabar kewibawaan parti supaya memecat beliau.

Ini kata beliau, ekoran sikap provokasi Ahli Parlimen itu yang seolah-olah mahu menguji tahap kesabaran kepimpinan parti.

"Saya sendiri tak pasti apa sebenarnya yang dia (Zulkifli) mahu, nampak gayanya mungkin dia tuntut tindakan tegas.

"Susah saya nak jangkakan tentang perkara ini, mungkin juga dia nak macam itu (dipecat)," katanya kepada mStar Online di sini semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai tindakan Zulkifli yang sejak kebelakangan ini lantang mengkritik kepimpinan parti dan Pakatan Rakyat.

Terbaru, kelmarin Zulkifli mendakwa Lembaga Disiplin PKR bersekongkol dan berniat jahat untuk melihatnya keluar daripada parti itu apabila menetapkan hari ini sebagai tarikh perbicaraan kesnya sewaktu beliau berada di Korea untuk menyertai Forum Kepimpinan Antarabangsa.

Beliau mendakwa pemergiannya ke Korea bersama 11 lagi ahli Parlimen pembangkang diuruskan oleh pihak pengurusan parti.

Bagaimanapun Syed Husin menyangkal kononnya Lembaga Displin PKR sengaja menetapkan tarikh berkenaan agar beliau gagal tampil membela diri seperti yang didakwa Zulkifli.

"Apa yang dia cakap itu semua tak betul, kita tak tahu pun dia nak pergi KOrea.

"Sebenarnya jemputan itu dihantar kepada semua ahli Parlimen, tapi dia pilih untuk mengutamakan jemputan itu... yang peliknya janganlah nak salahkan orang lain pula," katanya.

Selain itu, Syed Husin menjelaskan bahawa tiket penerbangan Zulkifli ke Korea dibiayai sendiri olehnya.

"Macam mana pula dia kata parti yang hantar pergi Korea sedangkan tiket kapal terbang pun dia beli sendiri... tak ada peruntukan daripada parti," katanya.

Jelas Syed Husin lagi, Lembaga Disiplin PKR telah menghantar surat tunjuk sebab kepada Zulkifli pada 8 Februari lalu melalui faks, emel dan surat berdaftar.

Beliau diminta menjawab sebelum 12 Februari dan memberitahu sebelum 15 Februari pilihan beliau untuk tarikh pendengaran kes yang dicadangkan oleh lembaga disiplin iaitu 18 atau 23 Februari.

"Lembaga disiplin tidak mendapat apa-apa jawapan daripada Zulkifli apabila kedua-dua tarikh 12 dan 15 Februari luput.

"Beliau tidak pernah memberitahu lembaga disiplin mengenainya malah tidak pernah mencadangkan tarikh lain untuk pendengaran.

"Ini nampaknya menjadi cara biasa Zulkifli kerana dalam kes yang lalu beliau memberi alasan tidak berada di Kuala Lumpur juga untuk mengelak hadir mengikut tarikh yang ditetapkan oleh lembaga disiplin," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain