12 Banduan Berdisiplin Terpilih Jumpa Keluarga Sempena Tahun Baru Cina

POKOK SENA: Seramai 12 banduan yang berkelakuan baik diberi peluang bertemu keluarga masing-masing sempena sambutan Tahun Baru Cina di Penjara Pokok Sena, di sini hari ini.

Pengarah Penjara, PKK Ahmad Fauzi Awang berkata, program itu bermatlamat untuk mengeratkan hubungan antara banduan dan keluarga mereka.

"Kita mahu apabila mereka bebas kelak mereka diterima keluarga dan dapat memulakan hidup baru yang lebih baik," katanya kepada pemberita di sini.

Fauzi berkata, walaupun mereka telah didapati bersalah melanggar undang-undang, namun para banduan itu wajar diberi peluang khususnya oleh keluarga sendiri untuk membaiki diri.

Beliau juga mengakui ada pada kalangan banduan di penjara itu yang disisihkan keluarga sehingga langsung tidak diziarahi sekali pun dijemput oleh pihak penjara.

Sementara itu, seorang banduan yang ditemui Lai Peh Gong (bukan nama sebenar) berkata, dia berasa gembira kerana berjumpa ibu dan adiknya selepas empat tahun dipenjarakan.

Lai yang dikenakan hukuman penjara 12 tahun dan sebatan atas kesalahan dadah berkata, pengalaman di penjara mengajarnya untuk tidak mengulangi perbuatan lampau.

"Saya akan menolong abang dalam memajukan lagi perniagaannya selepas keluar nanti," katanya.

Seorang lagi banduan, Poh Lim Yeak berkata, ini adalah kali kedua dia terpilih untuk berjumpa keluarga.

"Kali pertama saya diberi peluang berjumpa dengan keluarga secara dekat adalah pada sambutan Hari Ibu dan Bapa dua tahun lepas," katanya yang dipenjarakan mengikut Seksyen 304 kerana membunuh tanpa niat.

Sementara itu, kakak Poh yang tidak mahu dikenali berkata, dia yang tinggal di Kuala Lumpur sanggup pulang ke Kedah untuk berjumpa adiknya apabila diberitahu dapat berbuat demikian.

"Saya harap pihak penjara akan selalu membuat program seperti ini dan jadikan program ini program tahunan," katanya sambil berterima kasih kepada pihak penjara. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Zulkifli Cabar PKR Supaya Dipecat?

Artikel Berikut

1,000 Berarak Serahkan Memorandum Isu YBK

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain