suria

Dipecat?: Lagi kes ke atas Subra, umum Presiden MIC

KUALA LUMPUR: MIC tetap akan mengambil tindakan disiplin - kemungkinan dipecat dari parti - ke atas bekas Timbalan Presiden Datuk S. Subramaniam yang tewas pemilihan jawatan itu buat kali kedua semalam.

Selain itu, beliau juga bakal berhadapan dengan tindakan dihadapkan ke Jawatankuasa Disiplin kerana membawa kumpulan penyokong - dianggarkan 500 orang - yang disifatkan sebagai "samseng" oleh Samy bagi mencetuskan kekecohan ketika pemilihan semalam.

Bagaimanapun sebagaimana telah diputuskan oleh Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) pada Selasa lalu, Presiden Datuk Seri S. Samy Vellu menyerahkan kepada Jawatankuasa Disiplin untuk menentukan bentuk tindakan ke atas Subramaniam.

"Ya, ya... sudah tentu (tindakan diambil)," kata Samy Vellu ketika ditanya sama ada tindakan disiplin tetap akan diambil ke atas Subramaniam meskipun beliau sudah tewas dalam percubaan mendapatkan semula jawatan Timbalan Presiden.

Beliau ditemui ketika waktu rehat di sisi Perhimpunan Agung MIC Ke-63 di PWTC pagi tadi.

Mengulas lanjut, Samy Vellu berkata, pihaknya sedang mengumpulkan maklumat dan bukti berhubung insiden membawa kumpulan samseng oleh Subramaniam pagi semalam.

Kata beliau, mereka merupakan anggota kumpulan yang sengaja mahu menimbulkan keadaan tidak senang semasa perhimpunan agung dan pemilihan, semalam.

"Saya kenali orang-orang ini, pihak berkuasa juga tahu siapa mereka ini.

"Kami sedang mengumpulkan maklumat dan akan ambil tindakan (ke atas Subramaniam)... tindakan juga akan diambil kerana isu ini," katanya.

"Saya tidak pernah menyaksikan insiden seperti ini sebelum. Ini kali pertama situasi ini dihadapi parti.

"Mereka, kira-kira 500 hingga 600 orang masuk ke dalam Dewan Merdeka untuk membuat kacau. Kami terpaksa bersusah payah untuk membawa mereka keluar dewan," katanya.

Selasa lalu, CWC memutuskan untuk merujuk beliau kepada Jawatankuasa Disiplin berhubung laporan dakwaan penipuan undi pada 1977.

Subramaniam yang bertanding untuk mendapatkan kembali jawatan Timbalan Presiden MIC menghadapi cabaran penyandang, Datuk G. Palanivel dan Datuk S. Sothinathan yang juga Naib Presiden.

Samy Vellu menyatakan sokongan terbuka kepada Palanivel sebagaimana dilakukan tiga tahun lalu.

Surat tunjuk sebab kemungkinan akan dikeluarkan minggu depan.

Sebelum ini Samy Vellu berkata, parti akan mengambil tindakan disiplin ke atas Subramaniam dan tindakan undang-undang terhadap bekas Naib Presiden MIC, Datuk V. Govindaraj berhubung laporan media bahawa pemimpin itu memenangi pemilihan Timbalan Presiden MIC pada 1977 dengan taktik kotor.

Samy Vellu menewaskan Subramaniam dengan perbezaan 26 undi pada ketika itu.

Govindaraj mendakwa, beliau telah membawa 30 undi dalam poketnya ke bilik pengiraan undi, yang akhirnya membantu kemenangan Samy Vellu.

Subramaniam pula membuat kenyataan mengesahkan apa yang dinyatakan oleh Govindaraj dengan berkata "saya menyedari dakwaan tersebut." Mengenai kenyataan Subramaniam bahawa beliau kalah semalam kerana politik wang, Samy Vellu memberitahu, beliau mempunyai bukti yang bekas timbalannya itu menggunakan wang untuk mencari sokongan.

Tegas Samy Vellu, Subramaniam yang menggunakan politik wang untuk mendapatkan undi ketika berkempen.

"Saya ada bukti yang beliau pergi ke bahagian dan menjanjikan wang, saya ada bukti," katanya.

Palanivel menang dengan memperoleh 629 undi manakala Subramaniam pula 547 undi dan Sothinathan mendapat 280 undi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Abdullah sokong Umno hapus sistem kuota

Artikel Lain

Duka dipecat Chelsea, Lampard luah rasa hati