26 notifikasi kes H1NI diterima sehingga 8 pagi ini - Semasa | mStar

26 notifikasi kes H1NI diterima sehingga 8 pagi ini

KUALA LUMPUR: Sebanyak 26 kes lagi dimasukkan ke wad isolasi di lima buah Hospital Rujukan Influenza A (H1N1) sehingga pukul 8 pagi ini untuk tujuan penyiasatan.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata 16 daripadanya disahkan negatif manakala 10 kes lagi masih menunggu keputusan makmal.

"Sehingga kini, sebanyak 371 kes dimasukkan ke wad isolasi untuk penyiasatan dengan 359 disahkan negatif dan dua disahkan positif seperti yang dilaporkan pada 15 dan 16 Mei lepas," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut Dr Mohd Ismail, sebanyak 10 kontak masih dalam kuarantin dan dilaporkan sihat tanpa gejala jangkitan influenza.

Beliau berkata enam daripadanya ialah kontak kepada kes disahkan di Singapura yang tamat tempoh kuarantin hari ini, manakala empat individu lagi merupakan kontak kes di Hong Kong dengan dua daripadanya tamat tempoh kuarantin pada Khamis dan dua lagi pada Jumaat ini.

Laporan International Health Regulation Contact Point menyebut sehingga kini tiada kontak baru dilaporkan di kalangan warga Malaysia, kata Dr Mohd Ismail.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memaklumkan sehingga hari ini, tujuh negara baru melaporkan kejadian Influenza A (H1N1) iaitu Bahamas, Bolivia, Jamaica, Venezuela, Bulgaria, Cyprus, Hungary menjadikan jumlah keseluruhan 63 negara terbabit dengan wabak itu.

Jumlah kes dicatatkan setakat ini di seluruh dunia ialah 17,582 kes dengan 115 kematian.

Dr Mohd Ismail berkata terdapat pertambahan 448 kes berbanding hari sebelumnya dan tiada kematian baru.

"Taburan 448 kes baru ini ialah Bahamas, Bulgaria, Cyprus, Hungary, Finland, Honduras, Greek dan Ireland masingmasing dengan satu kes, Jamaica, Venezuela, Belgium, Romania, Singapura, Sweden, Turki dan Vietnam (dua), Bolivia dan Columbia (tiga), Costa Rica, Itali dan Switzerland (empat), Peru (lima), Tanah Besar China, Ecuador dan Guatemala (tujuh), Brazil, Perancis, Jerman dan Korea (lapan), Jepun dan Uruguay (sembilan), Israel (12), United Kingdom (15), El Salvador (16), Sepanyol (35), Argentina (63), Chile (85)dan Australia (104)," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

2 kes baru H1N1 di Singapura

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.